A- A+
Συνεχίζουν να «ρουφούν» ρευστότητα από την αγορά οι τράπεζες - 904 εκατ. ευρώ χάθηκαν τον Αύγουστο
Στα 904 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η αρνητική καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα τον Αύγουστο, στερώντας από την αγορά πολύτιμη ρευστότητα.

Η μείωση αυτή είναι αποτέλεσμα τόσο των ελάχιστων νέων χορηγήσεων που δόθηκαν την υπό εξέταση περίοδο, όσο και της πολιτικής μείωσης των υπολοίπων των δανείων που συνεχίζουν οι τράπεζες.

Αρνητικοί ρυθμοί μεταβολής

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Αύγουστο o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -1,7%, από -1,6% τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 904 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 630 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Αύγουστο του 2016, ήταν αρνητική κατά 609 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 370 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,5%, από -0,3% τον προηγούμενο μήνα.

Από την άλλη πλευρά, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 33 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 34 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,8%, από -1,7% τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, αρνητική κατά 263 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Αύγουστο του 2016, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 226 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,8%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.