A- A+
Ελαφρύνσεις για ΙΧ μεγάλης ηλικίας και υψηλού κυβισμού το 2017 - Ποιοι θα πληρώσουν τη «νύφη»
Πιο δίκαια και πιο αναλογικά σε σχέση με το 2016, με στόχο να μπουν ξανά στην κυκλοφορία ΙΧ με κατατεθειμένες πινακίδες, υποσχέθηκε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Τρ. Αλεξιάδης.

Όπως είπε μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, «θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε αυτοκίνητα τα οποία δεν είχαν πάρει πινακίδες τα προηγούμενα χρόνια, φέτος να πάρουν».

Πρόκειται κυρίως για ΙΧ μεγάλου κυβισμού, αλλά παλαιότερης τεχνολογίας, που μέχρι και φέτος επιβαρύνονταν με υψηλά τέλη.

Τι θα γίνει το 2017

Για να υπάρξει ελάφρυνση σε αυτά τα αυτοκίνητα, κάποιοι άλλοι θα επιβαρυνθούν. Στο πλαίσιο αυτό, το επικρατέστερο σενάριο για τα τέλη του 2017 είναι το εξής:

- Αυτοκίνητα ηλικίας 6 - 9 ετών

Εξετάζεται η εφαρμογή του συστήματος υπολογισμού των τελών βάση των ρύπων που εκπέμπουν, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει μειώσεις σε πολλά μοντέλα.

Το πιο πιθανό είναι το σύστημα αυτό να αρχίσει να εφαρμόζεται για αυτοκίνητα που πρωτοκυκλοφόρησαν από την 1/1/2007 και ύστερα, δηλαδή είναι σήμερα ηλικίας από 6 έως 9 ετών.

- Αυτοκίνητα με ημερομηνία κυκλοφορίας από το Νοέμβριο του 2010 και μετά

Θα εφαρμοστούν νέες κλίμακες υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας. Υπάρχουν διάφορα σενάρια.

Το πιο πιθανό είναι η μείωση του ορίου κάτω από το οποίο τα ΙΧ δεν επιβαρύνονται με τέλη.

Επιπλέον, θα μπορούσε να αυξηθεί η επιβάρυνση για ΙΧ που εκπέμπουν πάνω από κάποιο όριο ρύπους του διοξειδίου του άνθρακα.

- Αυτοκίνητα ηλικίας άνω των 15 ετών

Εξετάζεται η μείωση των τελών κυκλοφορίας για οχήματα μεγάλου κυβισμού και ηλικίας άνω των 15 ετών.

Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί κίνητρο στους ιδιοκτήτες τους που έχουν καταθέσει πινακίδες να τα επαναφέρουν σε κυκλοφορία.