A- A+
Η Citi για πρώτη φορά μετά την κρίση αποκλείει ένα Grexit - Οι προβλέψεις του οίκου
Την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης, προβλέπει ο αμερικανικός οίκος Citi, σε νέα του έκθεση για την ελληνική οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι έως και σήμερα οι οικονομολόγοι της Citi στις εκθέσεις τους για την Ελλάδα, προέβλεπαν στο βασικό τους σενάριο ότι η χώρα μας θα εγκαταλείψει το ευρώ.

Πλέον, εκτιμούν πως το Grexit ως κίνδυνος έχει απομακρυνθεί, εκτιμώντας μάλιστα πως παρά τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά, η Ελλάδα μπαίνει στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη.

Το σκεπτικό της ανάλυσης

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές θα είναι δύσκολες και ότι οι επόμενες δόσεις του προγράμματος στήριξης δε θα δοθούν με τόση ευκολία.

Από την άλλη πλευρά, η οικονομία σταθεροποιείται πολύ διστακτικά και οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του χρέους είναι απίθανο να ξεκινήσουν πριν το επόμενο φθινόπωρο, οπότε θα γίνουν οι γερμανικές εκλογές.

Παρ΄ όλα αυτά, η τράπεζα εκτιμά ότι το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει τόσο στην Αθήνα όσο και μεταξύ των πιστωτών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Citi αφαιρεί από το βασικό της σενάριο για τα επόμενα 1 έως και 3 χρόνια την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.