A- A+
Επιστροφή 800 εκατ. ευρώ στο γκισέ μετά τη χαλάρωση των capital controls
Χαρτονομίσματα αξίας 800 εκατ. ευρώ επέστρεψαν στις ελληνικές τράπεζες τις περίπου 30 ημέρες που ακολούθησαν τη μερική χαλάρωση των capital controls στις 22 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ- ΜΠΕ από εγχώριες τραπεζικές πηγές, πρόκειται για ρευστό που ήταν κυρίως εντός Ελλάδας ή, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, «ήταν λεφτά που βρίσκονταν στο στρώμα».

Οι λόγοι της εισροής

Οι συγκεκριμένοι παράγοντες αποδίδουν την «επανεισαγωγή» των 800 εκατ. ευρώ στο γεγονός, κατά κύριο λόγο, ότι απελυθερώθηκαν οι αναλήψεις για μετρητά που κατατίθενται στο σύστημα μετά την 22η Ιουλίου 2016.

Το «νέο χρήμα» αναγνωρίζεται αυτόματα, καθώς τα μηχανογραφικά των τραπεζών «διαβάζουν» τις συναλλαγές και είναι σε θέση να «γνωρίζουν» πότε έγινε η κατάθεση.

Ο μόνος περιορισμός είναι ότι η ανάληψη μπορεί να γίνει μόνο μέσω του γκισέ κι όχι μέσω των ΑΤΜ. Εξαίρεση αποτελεί η Alpha Bank, που δίνει τη δυνατότητα ανάληψης και μέσω των ΑΤΜ.

Τα όρια στα ΑΤΜ

Εξάλλου, με την ίδια απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου (ΦΕΚ Β' 2282/22-07-2016), επιτρέπεται η ανάληψη ποσού έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες, όπως και η πρόωρη (μερική ή ολική) εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα.

Πρόκειται ουσιαστικά για μεταφορά του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ σε επόμενη ημέρα ή ημέρες και πάντως το αργότερο στο τέλος κάθε δεύτερης εβδομάδας (κάθε δεύτερη Παρασκευή).

Δηλαδή, κάθε δύο εβδομάδες ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη έως του ποσού των 840 ευρώ κατ' ανώτατο όριο.

Διαβάστε επίσης