A- A+
Πώς κινδυνεύουν με άμεση πληρωμή όλου του ΕΝΦΙΑ όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου
Σε μπελάδες μπορεί να μπουν όσοι αιτηθούν στην εφορία τους να συμψηφιστεί η επιστροφή του φόρου εισοδήματος με τον ΕΝΦΙΑ, καθώς ο τελευταίος μπορεί να γίνει άμεσα απαιτητός.

Αν και η νομοθεσία ορίζει ότι οι συμψηφισμοί φόρων γίνονται αυτεπάγγελτα και μαζικά για όλους τους φορολογούμενους, στην πράξη αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Το παράλογο της υπόθεσης

Στην τρέχουσα συγκυρία πολλοί φορολογούμενοι έχουν λαμβάνειν επιστροφής φόρου από τη δήλωση εισοδήματος και την ίδια στιγμή πρέπει να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ.

Τι ποιο απλό το υπουργείο Οικονομικών να συμψήφιζε τις δύο οφειλές και στην περίπτωση που η επιστροφή δεν έφτανε για την εξόφληση του συνόλου του ΕΝΦΙΑ, το υπόλοιπό του να πληρωνόταν σε πέντε δόσεις.

Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει, εκτός ...συγκλονιστικού απροόπτου, αναφέρουν φοροτεχνικοί. Άρα για να πάρει κάποιος την επιστροφή, θα πρέπει να πληρώσει και τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Η διαδικασία

Εναλλακτικά, για να γίνει άμεσα ο συμψηφισμός των δύο οφειλών, θα πρέπει ο φορολογούμενος να υποβάλλει αίτηση στην εφορία που ανήκει, με επιτόπια επίσκεψή του.

Μέχρι να γίνει δεκτή η αίτησή του και να γίνει ο συμψηφισμός, είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει τις μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Αν πχ. ο συμψηφισμός γίνει στα μέσα Οκτωβρίου, τότε θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι τρεις περιπτώσεις

Από εκεί και πέρα το τι θα γίνει στη συνέχεια, εξαρτάται από το ποιος θα χρωστά σε ποιον μετά τον συμψηφισμό. Τρεις είναι οι περιπτώσεις:

1) ΕΝΦΙΑ ίσος με την επιστροφή φόρου. Εάν ο συμψηφισμός γίνει πριν από τις 30/9, τότε δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα άλλο ο φορολογούμενος.

Εάν όμως υπάρξει καθυστέρηση, θα πρέπει να πληρώσει όλες τις μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ μέχρι να γίνει ο συμψηφισμός και στη συνέχεια να πάρει πίσω τα χρήματα που κατέβαλε.

2) ΕΝΦΙΑ μεγαλύτερος της επιστροφής. Μετά την ολοκλήρωση του συμψηφισμού, το εναπομένον χρέος στην εφορία από τον ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να καταβληθεί στο σύνολό του κι όχι σε 5 δόσεις.

Εννοείται πως μέχρι να γίνει ο συμψηφισμός, θα πρέπει να πληρώνονται οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ στην ώρα τους.

3) ΕΝΦΙΑ μικρότερος της επιστροφής. Μέχρι να γίνει ο συμψηφισμός, ο φορολογούμενος καλείται να πληρώνει κανονικά τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία του συμψηφισμού, του επιστρέφονται τόσο τα ποσά που κατέβαλε για τον ΕΝΦΙΑ, όσο και η επιστροφή φόρου που δικαιούται.

Σημειώνεται πως εάν για οποιοδήποτε λόγο καθυστερήσει πληρωμή δόσης του ΕΝΦΙΑ, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες ποινές.