A- A+
Αλλάζει η διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων - Δεν θα χρειάζεται ταυτότητα
Ανατροπές στη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Δεν θα χρειάζεται για την έκδοσή του αστυνομική ταυτότητα.

Συγκεκριμένα, για την ταυτοποίηση των φυσικών προσώπων θα απαιτείται βεβαίωση των στοιχείων του αιτούντος από δύο μάρτυρες και διασταύρωση των στοιχείων τόσο του αιτούντος όσο και των μαρτύρων ηλεκλτρονικά.

Με τον τρόπο αυτό αποσυνδέεται η χρήση αστυνομικής ταυτότητας από την όλη διαδικασία έκδοσης του διαβατηρίου.

Ηλεκτρονική διασταύρωση

Για την ολοκλήρωση θα απαιτείται η προσκόμιση από τον αιτούντα εγγράφων από τα οποία να προκύπτει ο Α.Μ.Κ.Α. και ο Α.Φ.Μ., στοιχεία που επίσης διασταυρώνονται ηλεκτρονικά.

Έτσι σύμφωνα το πολυνομοσχέδιο τα παραπάνω στοιχεία, επίσης, διασταυρώνονται μέσω πρόσβασης των αρμόδιων υπηρεσιών έκδοσης σε πραγματικό χρόνο με τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά μητρώα των αρμόδιων για την τήρησή τους φορέων.

Σε περίπτωση ανηλίκου, η βεβαίωση των στοιχείων του γίνεται από έναν γονέα του ή από εκείνον που έχει την επιμέλεια ή επιτροπεία του.

Τα στοιχεία του βεβαιούντος γονέα ή του έχοντα την επιμέλεια ή την επιτροπεία του ανηλίκου πιστοποιούνται επίσης ηλεκτρονικά.