A- A+
Σχεδόν έτοιμο το νομοσχέδιο για αποδείξεις - ακατάσχετο λογαριασμό - Τι θα προβλέπει
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία κατάθεσης του πολυαναμενόμενου φορολογικού νομοσχεδίου για τον ακατάσχετο λογαριασμό και το «χτίσιμο» του αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα.

Μέχρι στιγμής έχουν «κλειδώσει» τα κίνητρα που αφορούν τη χρήση των καρτών από τους φορολογούμενους και απομένει η οριστικοποίηση του μέτρου που αφορά τον ακατάσχετο λογαριασμό επιχειρήσεων - επαγγελματιών.

Η συλλογή αποδείξεων

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νόμου, οι φορολογούμενοι για να απολαμβάνουν μείωση του φόρου τους, βάση του αφορολόγητου ορίου, θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις αξίας ίσης με το:

  • 10% του εισοδήματός τους, εάν δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ
  • 15% για εισοδήματα μεταξύ 10.000 και 20.000 ευρώ
  • 20% για εισοδήματα μεταξύ 20.000 και 40.000 ευρώ
  • 35% για υψηλότερα των 40.000 ευρώ εισοδήματα

Μικρότερα ποσοστά φέτος

Ωστόσο, επειδή έχει αργήσει αρκετά η καθιέρωση του μέτρου, εάν εφαρμοστεί από φέτος, τότε οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μαζέψουν λιγότερες αποδείξεις.

Αυτό θα εξαρτηθεί από την ημερομηνία ενεργοποίησης του μέτρου και άρα από τους μήνες που απομένουν έως τη λήξη του έτους.

Εάν για παράδειγμα, ο νόμος τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συλλέξουν αποδείξεις αξίας ίσες με το 1/4 των παραπάνω ποσοστών.

Ο ακατάσχετος λογαριασμός

Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών διαπραγματεύεται με τους δανειστές το μέτρο του ακατάσχετου λογαριασμού, στον οποίο θα μπαίνουν οι εισπράξεις από πωλήσεις με αποδοχή καρτών.

Οι ξένοι θέλουν να μην κατάσχεται το πολύ έως και το 20% του υπολοίπου του συγκεκριμένου λογαριασμού για οφειλές στο Δημόσιο έναντι 80% που προτείνει η κυβέρνηση.

Μόλις οριστικοποιηθεί το ποσοστό αυτό, το νομοσχέδιο θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή.