A- A+
ΟΑΕΕ: Νέα ευκαιρία στους άδικα αποκλεισθέντες από τη ρύθμιση των 100 δόσεων
Τη δυνατότητα να ...ξαναρυθμίσουν τις οφειλές τους στον ΟΑΕΕ, με αποπληρωμή σε έως και 100 δόσεις, έχουν ξανά οι ασφαλισμένοι που αδίκως αποκλείστηκαν από το διακανονισμό.

Η απόφαση αυτή κρίθηκε απαραίτητη από τη διοίκηση του ΟΑΕΕ, καθώς σημαντικός αριθμός διακόπτεται, λόγω μη πληρωμής εισφοράς ή δόσης, ενώ οι ασφαλισμένοι-οφειλέτες έχουν ενεργήσει εμπρόθεσμα για την καταβολή τους και δεν έχουν άμεση ευθύνη για την μη πραγματοποίηση/ολοκλήρωση της πληρωμής.

Ο έλεγχος των υποθέσεων

Η διερεύνηση και αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών διακοπής στις περιπτώσεις αυτές εμπίπτει στο πλαίσιο της διοικητικής ευθύνης και συνάδει με τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της εξυπηρέτησης του πολίτη.

Ειδικότερα, για την αξιολόγηση θα πρέπει να λαμβάνεται σωρευτικά υπόψη:

- Η αποδεδειγμένη πρόθεση εμπρόθεσμης καταβολής (εμπρόθεσμη συναλλαγή) της εισφοράς ή δόσης/ων που προκάλεσαν την διακοπή.

- Η αιτία που προκάλεσε το διακοπτικό γεγονός, η οποία πρέπει να συνδέεται με λάθη, παραλείψεις ή δυσλειτουργίες του εισπρακτικού μηχανισμού για τις οποίες δεν έχει άμεση ευθύνη ο ασφαλισμένος-οφειλέτης.

Εφόσον πληρούνται οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις, παρέχεται δυνατότητα επανένταξης σε καθεστώς ρύθμισης Ν.4321/2015, αφού καταβληθεί το σύνολο των απαιτητών εισφορών και δόσεων που θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί, αν η ρύθμιση δεν είχε διακοπεί.