A- A+
Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο για όλους από το 2017 - Τι θα δηλώνεται
Ό,τι έχουν και ... δεν έχουν θα πρέπει να δηλώνουν από το 2017 όλοι οι φορολογούμενοι, με τη σχεδιαζόμενη εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

Συγκεκριμένα, όλοι όσοι διατηρούν ΑΦΜ, θα είναι από την ερχόμενη χρονιά υπόχρεοι υποβολής της συγκεκριμένης δήλωσης, στα πλαίσια του νέου ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι θα συμπληρώσουν ειδικό ηλεκτρονικό έντυπο στα πρότυπα του «πόθεν έσχες» που ισχύει για ειδικές κατηγορίες (πολιτικοί, δικαστές, δημοσιογράφοι κτλ).

Η Εφορία θα έχει ήδη συμπληρώσει τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων (εντός και εκτός σχεδίου ακίνητα, όπως έχουν δηλωθεί στο Ε9), αυτοκίνητα, δηλωθέν εισόδημα όπως προκύπτει από το τελευταίο εκκαθαριστικό, δάνεια και πληρωμές δόσεων, σκάφη αναψυχής κτλ.

Οι φορολογούμενοι θα τα ελέγξουν και θα αναγράψουν ό,τι θεωρούν ότι λείπει από τη δήλωση και έχει κάποια αξία, όπως οικογενειακά κειμήλια, πίνακες κλπ.

Ωστόσο ακόμη δεν έχουν καταλήξει στο υπουργείο Οικονομικών πάνω από ποιας αξίας αντικείμενα θα δηλωθούν και ποιος θα εκτιμήσει την αξία τους.

Επιπλέον, θα δηλωθούν μετρητά, που φυλάσσονται στο σπίτι ή σε θυρίδες, αλλά και άλλες μορφές επένδυσης / αποταμίευσης, όπως αμοιβαία κεφάλαια, συμμετοχές σε εταιρείες, μετοχές, καταθέσεις στο εξωτερικό κλπ.