A- A+
Καταρρέει το λιανεμπόριο το 2016 - Πτώση ακόμη και στα τρόφιμα - Η εικόνα ανά κλάδο
Σημαντική πτώση εμφανίζουν οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο τους πρώτους μήνες του 2016, λόγω της αρνητικής ψυχολογίας των καταναλωτών, αλλά και της αύξησης των φόρων.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, στο πεντάμηνο του 2016 επιδεινώνονται οι μεταβλητές που προσδιορίζουν την ιδιωτική κατανάλωση και παρουσιάζουν μάλιστα χειρότερες επιδόσεις έναντι του 2015.

Η αντιστροφή των ανοδικών τάσεων στο λιανικό εμπόριο, μετά το δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού και τα capital controls είναι εμφανής δια ...γυμνού οφθαλμού.

Γύρισμα σε ...ύφεση

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο (ΕΛΣΤΑΤ) μειώθηκε σημαντικά κατά 8,0%, σε ετήσια βάση, τον Μάιο 2016, έναντι αύξησης κατά 2,4% τον ίδιο μήνα του προηγουμένου έτους.

Αφαιρούμενης της αρνητικής επίπτωσης των καυσίμων, τότε η πτώση του δείκτη περιορίζεται στο 6,2%, έναντι αύξησης κατά 3,4% στον Μάιο του 2015.

Σημειώνεται ότι όλες οι επιμέρους κατηγορίες καταστημάτων του λιανικού εμπορίου εμφανίζουν στο πεντάμηνο 2016 αμιγώς αρνητικές ποσοστιαίες μεταβολές με εξαίρεση τα πολυκαταστήματα.

Μείωση κατανάλωσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Alpha Bank, σε όρους πενταμήνου, ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο (εκτός καυσίμων) συρρικνώθηκε κατά 5,5% στο πρώτο πεντάμηνο του 2016, σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης κατά 1,3% και μείωσης κατά 2,7% στο αντίστοιχα πεντάμηνα του 2015 και 2014.

Αυτή η μείωση αντανακλά την υποχώρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία μειώθηκε κατά 1,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2016, έναντι αύξησης κατά 0,7% στην αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Όσον αφορά στους επιμέρους υποκλάδους των καταστημάτων λιανικού εμπορίου στο πεντάμηνο του 2016, σε ετήσια βάση, ουσιαστικά μόνο ο κλάδος των πολυκαταστημάτων κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών.

Πτώση και στα τρόφιμα

Επισημαίνεται ότι ακόμα και κλάδοι του λιανικού εμπορίου που συνδέονται με μη διαρκή και κυρίως αναγκαία αγαθά, όπως τα τρόφιμα και τα φαρμακευτικά είδη κατέγραψαν μείωση του κύκλου εργασιών στο πεντάμηνο 2016.

Ειδικότερα, τα πολυκαταστήματα αύξησαν σημαντικά τον κύκλο εργασιών τους κατά 6,3% στο πεντάμηνο του 2016, έναντι μείωσης κατά 3,8% στην ίδια περίοδο του 2015. Ωστόσο, τον Μάιο οι πωλήσεις τους μειώθηκαν κατά 4,5%.

Αντίθετα, οι λοιποί κλάδοι του λιανεμπορίου υπέστησαν πτώση ή μείωση του κύκλου εργασιών τους. Συγκεκριμένα: