A- A+
Τι να προσέχουν οι καταναλωτές όταν πληρώνουν με κάρτα - Κίνδυνος μη έκδοσης απόδειξης
Οδηγίες προς τους πολίτες για να εξασφαλίσουν ότι η επιχείρηση από την οποία ψωνίζουν εξέδωσε τη νόμιμη απόδειξη, δίνει το υπουργείο Οικονομικών.

Στην αγορά υπάρχουν αρκετά κρούσματα φοροδιαφυγής, ακόμη και σε περιπτώσεις που η πληρωμή έγινε με κάρτα, τα οποία καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια των ελέγχων που διενεργούν οι υπηρεσίες της αλλά και από καταγγελίες φορολογουμένων.

Οι οδηγίες

Ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εφιστά την προσοχή των φορολογουμένων στα εξής:

- Οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, ουζερί, μπαρ, καφετέριες, club, κλπ.) υποχρεούνται στην έκδοση και επίδοση αποδείξεων, για κάθε είδος, που σερβίρουν στο τραπέζι.

- Με δεδομένο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά συστήματα παραγγελιών, τα οποία εκδίδουν και τα αντίστοιχα στοιχεία, τα δελτία παραγγελίας αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην εσωτερική λειτουργία των καταστημάτων.

Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν φορολογικά στοιχεία (δηλ. νόμιμες αποδείξεις).

- Αν επιλέξετε να πληρώσετε με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, το αποδεικτικό της πληρωμής του ειδικού μηχανήματος (POS) δεν αρκεί. Η επιχείρηση υποχρεούται να εκδώσει κανονικά και την προβλεπόμενη απόδειξη.

- Η άρνηση έκδοσης απόδειξης σας δίνει το δικαίωμα - βάσει νόμου - να μην πληρώσετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, που αγοράζετε.