A- A+
Σφίγγει ο κλοιός για τους δανειολήπτες μετά τα stress tests της ΕΚΤ - Κατασχέσεις προ των πυλών
Κίνδυνος επιτάχυνσης των διαδικασιών ...εκκαθαρίσεων στα κόκκινα δάνεια, είναι ορατός μετά τη δημοσιοποίηση των stress tests για τις ευρωπαϊκές τράπεζες από την ΕΚΤ.

Οι εγχώριοι όμιλοι δε συμμετείχαν στη σχετική διαδικασία, καθώς έχουν ήδη περάσει δυο φορές από μία τέτοια δοκιμασία τα τελευταία δύο χρόνια, με την τελευταία να πραγματοποιείται το περασμένο φθινόπωρο.

Δεύτεροι στην ΕΕ στα «κόκκινα»

Ωστόσο, ό,τι αποφασιστεί να γίνει για την εξυγίανση των τραπεζών με υψηλούς δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων στην υπόλοιπη ευρωζώνη, θα εφαρμοστεί και στη χώρα μας.

Η Ελλάδα είναι δεύτερη μετά την Κύπρο στο ποσοστό των επισφαλειών, με τα «κόκκινα» ανοίγματα να ξεπερνούν τα 108 δισ. ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί στην ΕΚΤ να μειώσουν το παραπάνω ποσό κάτω από τα 70 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του 2018.

Οι δράσεις εξυγίανσης

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο στόχο, για τον οποίο δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί οι δράσεις που πρέπει να ληφθούν.

Αυτές θα περιλαμβάνουν:

  • Ρυθμίσεις
  • Πλειστηριασμούς / ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων
  • Πώληση δανείων σε funds

Το παράδειγμα της Ευρώπης

Με βάση το αρχικό σχέδιο των τραπεζών, το μεγαλύτερο μέρος της εξυγίανσης των δανείων τους, περίπου 7 στα 10, θα γίνει με ρυθμίσεις, χωρίς αναγκαστικές εκτελέσεις.

Ωστόσο, εάν στην Ευρώπη η ΕΚΤ προωθήσει πιο δραστικές κινήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα για την ταχύτερη εκκαθάριση του ενεργητικού των προβληματικών τραπεζών, το πιο πιθανό είναι ότι αυτό θα συμβεί και στην Ελλάδα.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα σφίξει ο κλοιός των ελληνικών ομίλων όχι μόνο για αυτούς που έχουν και δεν πληρώνουν, αλλά και για όσους τελούν υπό πραγματική αδυναμία.

Αυτό σημαίνει ότι είτε θα «πεταχτούν έξω» από το σπίτι, την επιχείρησή τους, βλέποντας τα όποια περιουσιακά τους στοιχεία να κατάσχονται ή οι οφειλές τους θα μεταβιβαστούν σε funds.

Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη μεταχείρισή τους...

Δείτε τι έδειξαν τα πανευρωπαϊκά stress tests - Ανακοίνωση ΕΚΤ