A- A+
Καταθέσεις επιχειρήσεων και προθεσμιακές ιδιωτών ανέβασαν τα υπόλοιπα στις τράπεζες
Πολύ καλός μήνας ήταν ο Ιούνιος για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, με την καταθετική βάση να αυξάνεται κατά 1,04 δισ. ευρώ σε σχέση με το Μάιο.

Πρόκειται για το δεύτερο συνεχή μήνα ανόδου των καταθέσεων, αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης της χώρας, που συνέβαλε στη βελτίωση της εμπιστοσύνης.

Οι λόγοι της ανόδου

Η θετική πορεία του Ιουνίου προήλθε κατά κύριο λόγο από την άνοδο των καταθέσεων των επιχειρήσεων, στα οποία επέδρασε η αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό.

Δευτερεύοντως, ανοδικά κινήθηκαν τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων, καθώς μετά τη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών οι αποταμιευτές αισθάνθηκαν πιο ασφαλείς για να δεσμεύσουν τα χρήματά τους για μικρό χρονικό διάστημα.

Ωε αποτέλεσμα, τα συνολικά υπόλοιπα αυξήθηκαν στα 122,74 δισ. ευρώ, που αποτελεί υψηλό 6 μηνών.

Τα στοιχεία ανά κατηγορία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν τον Ιούνιο σε μηνιαία βάση κατά 1,04 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα στους εταιρικούς λογαριασμούς σημείωσαν άνοδο της τάξης των 761 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της χρήσης των καρτών από τους τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα.

Ανοδικά κινήθηκαν και τα αντίστοιχα μεγέθη των ιδιωτών, οι οποίοι αύξησαν τις καταθέσεις τους κατά 358 εκατ. ευρώ.

Στροφή σε προθεσμιακές

Ενδεικτικό της βελτίωσης του κλίματος τον προηγούμενο μήνα είναι το γεγονός ότι τον Ιούνιο τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων αυξήθηκαν κατά 381 εκατ. ευρώ.

Παρατηρήθηκε μεταφορά κεφαλαίων από ανοιχτούς λογαριασμούς, αλλά και αρκετές ανανεώσεις προϊόντων της κατηγορίας που έληγαν.

Επιπλέον, η πλειονότητα των κεφαλαίων που γύρισαν στην Ελλάδα κατόπιν ρευστοποίησης μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων, τοποθετήθηκαν σε αυτήν την κατηγορία καταθέσεων.