A- A+
Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους έπληξε τα αμοιβαία κεφάλαια
Μηδενίστηκαν οι θετικές αποδόσεις του α΄ τριμήνου για τα περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια στο κλείσιμο του πρώτου μισού της χρονιάς λόγω της κρίσης χρέους.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Ένωση Διαχειριστών Συλλογικών Επενδύσεων και Περιουσίας, οι συνθήκες αβεβαιότητας στο ευρωπαϊκό περιβάλλον και οι διορθωτικές κινήσεις των χρηματιστηριακών αναδυόμενων αγορών εξουδετέρωσαν τις θετικές αποδόσεις του πρώτου τριμήνου.

Ωστόσο, καταγράφηκε σημαντική επιβράδυνση των εκροών στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων, εξαιρουμένων των αμοιβαίων κεφαλαίων Διαχ. Διαθεσίμων, κατά 14,3%.

Επιπλέον, υπήρξε σημαντική η προστασία των επενδυτών από την έντονη πτώση των τιμών των ελληνικών αξιών μέσω της υπεραπόδοσης των αντίστοιχων προϊόντων/λύσεων που προσφέρουν οι Έλληνες Θεσμικοί Διαχειριστές..

Σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Διαχειριστών Συλλογικών Επενδύσεων και Περιουσίας κ. Α. Ξενόφου «η επιβράδυνση των εκροών αν αξιολογηθεί στο δύσκολο σημερινό περιβάλλον που κυριαρχεί η αβεβαιότητα απέναντι στα ελληνικά αξιόγραφα και η στενότητα της ρευστότητας, πιστοποιεί την προσωπική μου πεποίθηση ότι έχουμε αγγίξει τον σκληρό πυρήνα της θεσμικής διαχείρισης κεφαλαίων.

Ταυτόχρονα αναδεικνύει την ασφάλεια που παρέχουν τα θεσμικά χαρτοφυλάκια μέσω της αυτοτέλειας της περιουσίας τους, της διασποράς των επιλογών στην διεθνή αγορά και των αυστηρών εποπτικών κανόνων στην διαχείριση του χαρτοφυλακίου τους».

Οι επιδόσεις των θεσμικών επενδυτών

• Στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων διαμορφώθηκε στα € 7,1 δις έναντι € 8 δις τον Δεκέμβριο 2010 με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται σε συντηρητικές επιλογές όπως τα Ομολογιακά Funds of Funds, Α/Κ Ειδικού Τύπου και ΔΔ Εξωτερικού με εισροές στο σύνολο τους κατά € 27,6 εκατ.

Στο μέτωπο των αποδόσεων τα Α/Κ Εσωτερικού κυριάρχησαν σε συγκριτικούς όρους, αφού περιόρισαν σημαντικά τις επιπτώσεις των απωλειών στις τιμές των ελληνικών τίτλων με τα διεθνή Α/Κ να επηρεάζονται από την κακή πορεία των διεθνών αγορών και την τάση αποκομιδής κερδών που παρατηρήθηκε σχεδόν για το σύνολο του 2ου τριμήνου.

• Οι Εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου έκλεισαν το δεύτερο τρίμηνο του 2011 με υψηλό μεσοσταθμικό Discount -26,6%, συνολικό ενεργητικό €98,2 εκ. και μέση σταθμισμένη απόδοση από την αρχή του έτους -6,63% έναντι των μεγαλύτερων απωλειών -9,5% που παρουσίασε κατά το ίδιο διάστημα ο FTSE/ATHEX 20.

Οι Εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου αριθμούν πλέον τέσσερις μετά την απορρόφηση της ΔΙΑΣ ΑΕΕΧ από την Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias.

• Οι 4 Εταιρίες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας εκτιμούν ότι το πρώτο εξάμηνο του 2011 δεν θα έχει μεγάλες αποκλίσεις από το προηγούμενο τρίμηνο με το σύνολο των επενδύσεών τους σε ακίνητα να ξεπερνάει τα € 1.545 εκ.

• Τέλος, το σύνολο των υπό διαχείριση κεφαλαίων (Asset Management) των 5 ΑΕΠΕΥ μελών της Ε.Θ.Ε. και των 14 ΑΕΔΑΚ Διευρυμένου Σκοπού, ανήλθαν με 30/06/2011 σε €2.350 εκ.