A- A+
ΦΠΑ κατά βούληση σε ύποπτους για μη έκδοση αποδείξεων - Big Brother παντού
Σαρωτικές αλλαγές στη νομοθεσία με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής από τις επιχειρήσεις, ετοιμάζει η κυβέρνηση να κατεβάσει προς ψήφιση στη Βουλή.

Μετά την κατάργηση των αυτοτελών προστίμων, καταγράφηκε αύξηση των «μαύρων» πωλήσεων, καθώς το πέναλτι για μη έκδοση αποδείξεων διαμορφώθηκε στο 50% του ΦΠΑ που κλάπηκε.

Το νέο σχέδιο

Για το λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών προωθεί μέτρα που στόχο έχουν να «τρομάξουν» τους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση.

Στο πλαίσιο αυτό:

- Επανέρχονται τα αυτοτελή πρόστιμα των 250 ευρώ ανά απόδειξη που δεν κόπηκε

- Θα επιβάλλεται λουκέτο 30 ημερών στις επιχειρήσεις που «πιάνονται» για δεύτερη φορά να μην κόβουν έστω και μία απόδειξη

- Ο τζίρος των επιχειρήσεων θα παρακολουθείται live με τη σύνδεση των ταμειακών με το Taxis, ώστε η εφορία να έχει πλήρη εικόνα για τις πωλήσεις τους, όλες τις ημέρες σε πραγματικό χρόνο

ΦΠΑ κατά βούληση

Η τελευταία μεταρρύθμιση είναι πολύ σημαντική, καθώς με αυτήν η εφορία θα παρακολουθεί καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου τις διακυμάνσεις του τζίρου μίας επιχείρησης.

Έτσι, πχ. εάν παρατηρηθεί μείωση πωλήσεων σε περιόδους αυξημένης κατανάλωσης, η εφορία θα πραγματοποιεί επιτόπιους αιφνιδιαστικούς ελέγχους.

Ή εάν διαπιστωθεί ότι μία επιχείρηση μετά την άφιξη κλιμακίου ελεγκτών στην περιοχή της αύξησε τις πωλήσεις της, τότε θα ελέγχεται αυστηρά για να διαπιστωθεί εάν η άνοδος είναι αποτέλεσμα του φόβου για τα πρόστιμα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η εφορία θα μπορεί να επιβάλλει ΦΠΑ κατά τις εκτιμήσεις της, βάση του τζίρου που υπολογίζει ότι δεν «χτυπήθηκε» στις ταμειακές μηχανές.

Με τον τρόπο αυτό θα αυξάνεται και ο φόρος εισοδήματος της επιχειρήσεις ή του επαγγελματία.