A- A+
Χάνουν την έκπτωση ή την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα από τόκους
Με αλλαγή της τελευταίας στιγμής στη νομοθεσία, το υπουργείο Οικονομικών απέκλεισε από το ευνοϊκό καθεστώς του ΕΝΦΙΑ, όσους έχουν εισοδήματα από τόκους, από ένα ποσό και πάνω.

Συγκεκριμένα, όσοι έχουν εισόδημα από τόκους καταθέσεων άνω των 300 ευρώ, χάνουν την έκπτωση του 50% στο φόρο ακινήτων, ακόμη κι αν πληρούν όλες τις άλλες προϋποθέσεις.

Το ίδιο ισχύει για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, οι οποίοι απολαμβάνουν υπό προϋποθέσεις πλήρη απαλλαγή, εάν οι τόκοι ξεπερνούν τα 600 ευρώ.

Όλα τα κριτήρια

Εκτός από τα εισοδήματα από τόκους, οι ιδιοκτήτες για να μπουν στο ευνοϊκό καθεστώς της έκπτωσης του 50%, θα πρέπει να πληρούν και τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην ξεπερνά τις 9.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

- Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν πρέπει υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο.

Το όριο είναι στα 150.000 ευρώ για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Η πλήρης απαλλαγή

Από την άλλη πλευρά τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και τα άτομα με βαριά αναπηρία άνω του 80%, δικαιούνται 100% απαλλαγή, εάν οι τόκοι δεν ξεπερνούν τα 600 ευρώ και ταυτόχρονα πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

- Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.