A- A+
Fitch: Προς το τέλος του χρόνου και ...αν η ουσιαστική χαλάρωση των capital controls
Δεν είναι ακόμη ώριμες οι συνθήκες για ουσιαστικές παρεμβάσεις στα capital controls, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του, άρση κάποιων σημαντικών περιορισμών που ισχύουν σήμερα, θα υπάρξει προς τα τέλη του έτους, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι το πολιτικοοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι σταθερό.

Αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει, αναφέρει ο οίκος, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα της συμφωνίας με τους δανειστές και ότι το πρόγραμμα θα εφαρμόζεται.

Εύθραυστη εμπιστοσύνη

Στην ίδια ανάλυση επισημαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές είναι πιθανόν να θελήσουν να δουν περαιτέρω βελτίωση στην επενδυτική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, προτού προχωρήσουν σε αξιόλογη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων.

Παράλληλα, αναφέρει ότι οι καταθέσεις που έφυγαν από την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την επιβολή των capital controls, δεν έχουν επιστρέψει στο σύστημα.

Κι αυτό διότι οι περιορισμοί αναλήψεων αποθαρρύνουν τους καταθέτες, τονίζουν οι οικονομολόγοι του οίκου.

Ο κίνδυνος αύξησης των ορίων

Και προσθέτουν ότι ένα πιθανό παράδειγμα χαλάρωσης των capital controls θα ήταν η αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων των 420 ευρώ ανά καταθέτη.

Ωστόσο, αναφέρει ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αν οι καταθέτες έχουν επαρκή εμπιστοσύνη στις τράπεζες, ή αν μια χαλάρωση θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν νέο γύρο αναλήψεων.

Πριν οι ελληνικές αρχές άρουν τους ελέγχους, θα εκτιμήσουν αν η συμπεριφορά των καταθετών έχει αλλάξει, ή εάν η τάση διακράτησης μετρητών είναι ακόμη κυρίαρχη.