A- A+
Μόνο για χρήματα που θα έλθουν για επενδύσεις η άρση των capital controls τον Ιούλιο
Απελευθέρωση των capital controls για όσα χρήματα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ωστόσο, δεν ανάφερε τίποτα για το νέο χρήμα, δηλαδή τα μετρητά που θα κατατίθενται στο σύστημα, όταν ρωτήθηκε για τις αλλαγές που θα περάσουν μέσα στον Ιούλιο.

Τι είπε ο υπουργός

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε επί λέξει ότι «θα υπάρχει ρύθμιση στα capital controls την άλλη εβδομάδα. Αυτοί που φέρουν νέα χρήματα για επενδύσεις να μπορούν να τα βγάλουν».

Σε σχέση με το πότε θα αρθούν τελείως οι περιορισμοί, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι αυτό εξαρτάται από το πόσο πολύ θα πιστέψει ο κόσμος ότι όντως έγινε πολύ καλή ανακεφαλαιοποίηση.

έλος, τόνισε ότι δεν έχουμε αυστηρά capital controls, και πως «κάθε μήνα φιλελευθεροποιούμε το καθεστώς τους. Πήραμε την απόφαση να διευκολύνουμε πρώτα τους εξαγωγείς».

Τι λέει ο Στουρνάρας

Οι παραπάνω δηλώσεις πάντως έρχονται σε αντίθεση με το κλίμα που είχε περιγράψει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σε πρόσφατη συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Όπως είχε σημειώσει σχετικά, «θα απελευθερωθεί το χρήμα που βρίσκεται στα στρώματα, όπως κάναμε για τα χρήματα του εξωτερικού...ό,τι ισχύει για το εξωτερικό θα ισχύσει και για τα χρήματα που βρίσκονται στα στρώματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα είναι ένα από τα πρώτα επόμενα μέτρα, «καθώς το κουβεντιάζουμε με το υπουργείο Οικονομικών».

Σημειώνεται πάντως ότι κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για το τι εννοούσε ο κ. Τσακαλώτος, λόγω της δυσκολίας του να εκφραστεί στα ελληνικά.