A- A+
Με την απελευθέρωση στο «νέο χρήμα» θα ξεκινήσει η άρση των capital controls
Άγνωστο παραμένει το πότε θα αρθούν τελείως τα capital controls, σύμφωνα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Τα επόμενα βήματα.

Σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι το επόμενο βήμα στη χαλάρωση των capital controls θα είναι να μπορεί να βγάλει χωρίς φόβο ο πολίτης τα λεφτά από τα στρώματα.

Το νέο χρήμα

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, «θα απελευθερωθεί το χρήμα που βρίσκεται στα στρώματα, όπως κάναμε για τα χρήματα του εξωτερικού...ό,τι ισχύει για το εξωτερικό θα ισχύσει και για τα χρήματα που βρίσκονται στα στρώματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα είναι ένα από τα πρώτα επόμενα μέτρα, καθώς το κουβεντιάζουμε με το υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται πως για τα εμβάσματα από το εξωτερικό υπάρχει η δυνατότητα αποστολής τους εκ νέου στο 100% σε ξένη τράπεζα.

Εναλλακτικά, ο καταθέτης μπορεί να σηκώσει το 10% εξ αυτών σε μετρητά. Αντίστοιχα, όποια κατάθεση θα γίνεται με μετρητά, θα μπορεί εκ νέου να αναληφθεί.

Τα βήματα

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε επίσης στην ίδια συνέντευξη ότι σχετικά με τον οδικό χάρτη για την άρση των capital controls, εξετάζονται διάφορα σενάρια.

«Ξέρουμε ποιο θα είναι το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο βήμα. Μην με ρωτάτε όμως πότε θα αρθούν τελείως, γιατί ούτε κι εμείς ξέρουμε την απάντηση» συμπλήρωσε ο διοικητής της ΤτΕ.

Όσο για την καταιγίδα που έχει ξεσπάσει, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, ο κ. Στουρνάρας την αντιμετωπίζει με ψυχραιμία, εκτιμώντας ότι βραχυπρόθεσμα δεν θα επηρεάσει σημαντικά την ελληνική οικονομία, ούτε θα προκαλέσει προβλήματα στην δεύτερη αξιολόγηση.

Κατά την γνώμη του, η απάντηση στο Brexit θα πρέπει να είναι περισσότερη Ευρώπη, βαθύτερη ΟΝΕ, συμπεριλαμβανομένης και της πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων.