A- A+
Αύξηση των καταθέσεων το Μάιο για πρώτη φορά φέτος - Εκροές από τους ιδιώτες
Θετικό ήταν το καθαρό αποτέλεσμα εισροών - εκροών καταθέσεων το Μάιο του 2016, λόγω της αύξησης των υπολοίπων στους επιχειρηματικούς λογαριασμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις αυξήθηκαν το Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο κατά 278 εκατ. ευρώ, στα 121,7 εκατ. ευρώ.

Πρώτος θετικός μήνας

Πρόκειται για τον πρώτο μήνα μέσα στο 2016 που τα υπόλοιπα των καταθέσεων αυξάνονται.

Η άνοδος αυτή ωστόσο δεν προήλθε από επιστροφή καταθέσεων από τα νοικοκυριά, αλλά από τις επιχειρήσεις.

Πρόκειται για μία τάση που αποδίδεται τόσο στη μεταφορά κεφαλαίων μέσω των χρεωστικών καρτών από τους ιδιώτες προς τις επιχειρήσεις, όσο και από την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό.

Τα αναλυτικά στοιχεία

Σε αντίθεση με τον Απρίλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 700 εκατ. ευρώ περίπου, ο Μάιος ήταν αρνητικός κατά 760 εκατ. ευρώ για τους ιδιώτες.

Ως αποτέλεσμα τα καταθετικά υπόλοιπα φυσικών προσώπων μειώθηκαν στα 101,41 δισ. ευρώ.

Ο λόγος αυτής της μείωσης είναι ότι μέσα στον Απρίλιο καταβλήθηκε το δώρο Πάσχα, το οποίο παρέμεινε στους λογαριασμούς μέχρι τα τέλη του μήνα.

Κι αυτό διότι πολλές πληρωμές υποχρεώσεων, κυρίως φορολογικών, που θα γινόντουσαν τέλη Απριλίου, αναβλήθηκαν για τις αρχές Μαίου, λόγω των αργιών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς.

Ως εκ τούτου η μείωση των υπολοίπων θα επιβάρυνε τον Απρίλιο, μεταφέρθηκε τεχνητώς στο Μάιο.

Οι επιχειρήσεις

Από την άλλη πλευρά, άνοδος άνω του 1 δισ. ευρώ ή 7% σε μηνιαία βάση, κατέγραψαν τα υπόλοιπα των επιχειρήσεων, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 15,35 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που σημειώνεται από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σημειώνεται πάντως ότι ο Απρίλιος ήταν κακός για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, λόγω και της καταβολής του Δώρου Πάσχα προς τους εργαζομένους.