A- A+
Ακατάσχετο λογαριασμό για όλες τις επιχειρήσεις προωθεί το ΥΠΟΙΚ - Σύνδεση με τα POS
Κίνητρα για την αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών, με τη δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού για κάθε επιχείρηση, θεσπίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών, κάθε νομικό πρόσωπο που αποδέχεται πληρωμές με κάρτες, θα μπορεί να έχει έναν ακατάσχετο λογαριασμό, τον οποίοι δε θα μπορεί να «πειράξει» κανείς.

Ότι κι αν χρωστάει σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία, οι καταθέσεις που θα βρίσκονται σε αυτό το λογαριασμό δε θα μπορούν να κατασχεθούν.

Το κίνητρο

Πρόκειται για ένα κίνητρο προς τις επιχειρήσεις με οφειλές, για να αρχίσουν να δέχονται πληρωμές με ηλεκτρονικό τρόπο, στρέφοντας τους πελάτες τους στην κάρτα.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να διατηρούν χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό, χωρίς να φοβούνται οποιαδήποτε μορφή κατάσχεσης.

Ωστόσο, τα χρήματα αυτά δε θα μπορούν να αναληφθούν σε φυσική μορφή. Θα επιτρέπονται όμως όλες οι πληρωμές και οι μεταφορές σε οποιαδήποτε τράπεζα εντός Ελλάδος.

Σύνδεση με αφορολόγητο

Η παραπάνω ρύθμιση θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα για τη σύνδεση του αφορολόγητου ορίου των φυσικών προσώπων με τη χρήση των καρτών από τον ερχόμενο Αύγουστο.

Για το 2016 το μέτρο με τις κάρτες αναμένεται να είναι προαιρετικό. Από του χρόνου όμως, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις με κάρτα.

Τόσο για εφέτος, όσο και για του χρόνου, οι αποδείξεις που πρέπει να συγκεντρωθούν για να εξασφαλιστεί το αφορολόγητο των 1.900 - 2.100 ευρώ είναι οι εξής:

- Ποσοστό δαπάνης 10% επί του εισοδήματος, εάν αυτό δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ

- Ποσοστό δαπάνης 15% επί του εισοδήματος, εάν αυτό κυμαίνεται μεταξύ 10.000 και 20.000 ευρώ

- Ποσοστό δαπάνης 20% επί του εισοδήματος, εάν κυμαίνεται μεταξύ 20.000 και 40.000 ευρώ

- Ποσοστό δαπάνης 30% επί του εισοδήματος, εάν ξεπερνά τις 40.000 ευρώ