A- A+
ΕΚΤ: Σχεδόν έτοιμο το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ - 5/7 η παρουσίαση
Με την κυκλοφορία των νέων χαρτονομισμάτων των 5, 10 και 20 ευρώ τα προηγούμενα χρόνια, έρχεται πολύ σύντομα και η κυκλοφορία του ανανεωμένου 50ευρου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ –το Ευρωσύστημα– θα παρουσιάσουν επισήμως στο κοινό το τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ της νέας σειράς «Ευρώπη» στις 5 Ιουλίου 2016.

Σε κυκλοφορία το 2017

Το νέο τραπεζογραμμάτιο προγραμματίζεται να τεθεί σε κυκλοφορία την άνοιξη του 2017.

Οι κατασκευαστές εξοπλισμού επεξεργασίας τραπεζογραμματίων, οι ενώσεις των ενδιαφερόμενων κλάδων και η ΕΚΤ υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης,

Με αυτό τονίζουν τη δέσμευσή τους να διασφαλίσουν ότι τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης και έκδοσης εισιτηρίων καθώς και άλλα μηχανήματα που δέχονται τραπεζογραμμάτια θα δέχονται το νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ από την ημερομηνία εισαγωγής του.

Δεσμεύτηκαν επίσης να ενημερώσουν τους πελάτες, τους εταίρους, τους υπαλλήλους τους και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς σχετικά με το νέο τραπεζογραμμάτιο.

Σε 50ευρα το 45% των ευρώ

Το τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ είναι η ονομαστική αξία των τραπεζογραμματίων ευρώ με την ευρύτερη χρήση: από το σύνολο των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία πάνω από 8 δισεκατομμύρια –περίπου 45%– είναι τραπεζογραμμάτια των 50 ευρώ.

Η ΕΚΤ και οι συνεργάτες της διοργάνωσαν σεμινάριο για τους προμηθευτές εξοπλισμού επεξεργασίας τραπεζογραμματίων και άλλους φορείς, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Banco de España, στη Μαδρίτη, στις 15 Ιουνίου 2016.

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν να βοηθήσει τους συνεργάτες στην προετοιμασία τους για την εισαγωγή του νέου τραπεζογραμματίου των 50 ευρώ και να διευκολύνει τη διαδικασία προσαρμογής των μηχανημάτων επεξεργασίας τραπεζογραμματίων.