A- A+
Ίδιος ΕΝΦΙΑ και το 2017 - Ενδεχόμενο αλλαγής του μόνο από το 2018
Ίδιος και απαράλλαχτος θα μείνει ο ΕΝΦΙΑ για τέταρτη συνεχή χρονιά, το 2017, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν θα προχωρήσει άμεσα στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συμφωνία που θα περάσει από το ερχόμενο Eurogroup, θα περάσει ο όρος η όποια αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών να γίνει από το β΄ εξάμηνο του 2017 και μετά.

Αυτό σημαίνει, δεδομένου ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν την πρώτη ημέρα κάθε έτους, τουλάχιστον μέχρι και του χρόνου δε θα υπάρξει καμία αναπροσαρμογή στο ύψος του.

Ακόμη χειρότερα, εάν η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών γίνει μετά την 1/1/2018, τότε ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει και σε εκείνη τη χρονιά ίδιος.

Τα φετινά εκκαθαριστικά

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ θα αποσταλούν τον ερχόμενο Αύγουστο στους φορολογουμένους.

Ακόμη πάντως δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των δόσεων πληρωμής του φόρου.

Για να θεωρούνται δημοσιονομικά έσοδα του 2016 οι πληρωμές του φόρου, αυτές θα πρέπει να γίνουν έως το Φεβρουάριο του 2017.

Ως εκ τούτου, ο μέγιστος αριθμός δόσεων που μπορεί να επιλεγεί από το υπουργείο Οικονομικών είναι 7, αρχής γενομένης από το τέλος Αυγούστου.