A- A+
Τα τρία αιτήματα των τραπεζών για χαλάρωση των capital controls - Πότε θα γίνει
Νέο πακέτο χαλάρωσης των capital controls έχουν ζητήσει οι τράπεζες από τις αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές. Ποια είναι τα τρία αιτήματα.

Στόχος των προτάσεων των τραπεζών είναι να διευκολυνθεί το εισαγωγικό εμπόριο και να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών, ώστε να ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή, κυρίως αποθησαυρισμένων χαρτονομισμάτων.

Πρόκειται για θέματα που θα εξετάζονταν αυτές τις ημέρες, ωστόσο λόγω της καθυστέρησης απελευθέρωσης της δόσης, κατά πάσα πιθανότητα πάνε για τον ερχόμενο μήνα.

Σημειώνεται πως οι τραπεζικές διοικήσεις δεν αναμένουν αποδοχή όλων των προτάσεών τους, αλλά τουλάχιστον μίας από αυτές.

Τα 3 αιτήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) έχει καταθέσει τις τρεις ακόλουθες προτάσεις για τη χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν σήμερα:

1) Φρέσκο χρήμα

Οι τράπεζες θέλουν να μην ισχύουν καθόλου τα capital controls για τα μετρητά που κατατίθενται στο σύστημα.

Δηλαδή ότι χαρτονόμισμα κατατίθεται, θα μπορεί να ξαναβγεί από την ελληνική τράπεζα χωρίς κανένα περιορισμό.

Δηλαδή ο καταθέτης θα μπορεί τα χρήματα που καταθέτει, να τα ξαναπάρει σε φυσική μορφή, να τα επενδύσει όπου θέλει ή ακόμη και να τα στείλει στο εξωτερικό.

2) Όριο αναλήψεων

Το αίτημα των τραπεζών αφορά όχι μόνο την αύξηση του ορίου αναλήψεων από τα 420 στα 500 ευρώ, αλλά και την παροχή δυνατότητας σωρευτικής ανάληψης δύο έως τεσσάρων εβδομάδων.

Δηλαδή, ο πελάτης να μη χάνει κάθε εβδομάδα το δικαίωμά του για ανάληψη του ορίου των 420 ευρώ, αλλά να μπορεί να «σηκώνει» σωρευτικά το σύνολο του ορίου του για διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να κάνει ανάληψη έως 840 ευρώ οποτεδήποτε μέσα σε μία περίοδο 14 ημερών.

3) Όρια για εισαγωγές

Σήμερα για να γίνει μία πληρωμή τιμολογίου μίας εισαγωγής με έμβασμα χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες εγκρίσεων, το πληρωτέο ποσό δεν πρέπει να ξεπερνά τις 10.000 ευρώ.

Οι τράπεζες θέλουν να το αυξήσουν στις 20.000 ή ακόμη και στις 30.000 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό το μόνο που θα χρειάζεται για εισαγωγές έως και το νέο όριο, θα είναι μία υπεύθυνη δήλωση.