A- A+
Νέες επιβαρύνσεις στα δάνεια - Στο 1,50% το επιτόκιο του ευρώ
Στο 1,50% αύξησε την Πέμπτη η ΕΚΤ το βασικό επιτόκιο του ευρώ, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει τις δόσεις χιλιάδων στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων που εξοφλούνται με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση του ευρωεπιτόκιου από το ιστορικό χαμηλό του 1% στο οποίο είχε παραμείνει για 22 ολόκληρους μήνες.

Η πολιτική αυτή σταμάτησε τον περασμένο Απρίλιο, όταν η ΕΚΤ αποφάσισε την αύξησή του κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%.

Η προετοιμασία των δανειοληπτών

Τους τελευταίους μήνες οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μπαράξ αυξήσεων τόσο στην καταναλωτική όσο και στη στεγαστική πίστη, οι οποίες υπερβαίνουν σε αρκετές περιπτώσεις την άνοδο του βασικού επιτοκίου του ευρώ.

Τις προηγούμενες ημέρες δεν ήταν λίγες οι τράπεζες που προχώρησαν σε αυξήσεις των επιτοκίων σε αρκετά καταθετικά και χορηγητικά προϊόντα, επικαλούμενες την ενίσχυση των διατραπεζικών επιτοκίων euribor.

Οι αλλαγές στα ευρωπαϊκά επιτόκια θα οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα τις μηνιαίες καταβολές, καθώς η αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ ή των euribor θα «περάσει» αμέσως στις δόσεις.

Πόσο αυξάνονται οι δόσεις

Στον πίνακα που παρατίθεται αποτυπώνεται η επιβάρυνση στη μηνιαία δόση από την άνοδο του επιτοκίου του ενός στεγαστικού δανείου 150.000 ευρώ, ανάλογα με το ύψος του βασικού επιτοκίου του ευρώ.

Στον αντίποδα, όσοι έχουν δάνειο σταθερού επιτοκίου δεν πρόκειται να επηρεαστούν στην παρούσα φάση.

Βέβαια θα έλθουν αντιμέτωποι με το πρόβλημα όταν λήξει η περίοδος του σταθερού τους επιτοκίου και το πρόγραμμά τους προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.