A- A+
Πώς πελάτες τραπεζών βρήκαν το δίκιο τους το 2015 μέσω ΜΤΕΥ - Επιλεγμένες υποθέσεις
Το δίκιο τους κατάφεραν να βρουν χιλιάδες συναλλασσόμενοι με τις τράπεζες, με τη βοήθεια του Μεσολαβητή Τραπεζικών και Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΜΤΕΥ).

Ο θεσμός έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση πεπραγμένων για την περυσινή χρονιά, η οποία έδειξε αύξηση της αποτελεσματικότητας στην επίλυση των διαφορών.

Ειδικότερα, το γραφείο του Μ.Τ.Ε.Υ. δέχθηκε πέρυσι συνολικά 12.024 παράπονα (προφορικά και γραπτά), εκ των οποίων τα 10.332 ήταν προφορικά (τηλεφωνικές κλήσεις και επισκέψεις).

Άμεση λύση για το 75%

Στην πλειονότητά τους οι παραπονούμενοι θεώρησαν επαρκείς τις διευκρινίσεις και δεν κατέθεσαν γραπτό παράπονο.

Πολλά επίσης προβλήματα επιλύθηκαν τηλεφωνικά σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Πελατών των τραπεζών.

Κατά την ίδια περίοδο κατατέθηκαν 1.692 γραπτά παράπονα. Επίσης ολοκληρώθηκε η εξέταση 1.667 γραπτών παραπόνων, παρουσιάζοντας μείωση 14,12% σε σχέση με το 2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 75% των παραπόνων επιλύθηκαν από τα μέρη σε πρώιμο στάδιο με θετική έκβαση για τον αιτούντα, ενώ ο μέσος χρόνος εξέτασης ήταν 31 μέρες.

Η διαδικασία

Τα θέματα που εξετάζει ο θεσμός αφορούν είτε συστημικά προβλήματα που επιλύονται συνολικά, π.χ. με αλλαγή πολιτικής των τραπεζών, είτε εξατομικευμένα παράπονα.

Συνεπώς, ο συναλλασσόμενος πρέπει:

* αρχικά να υποβάλει το παράπονό του στον προϊστάμενο της αρμόδιας για τη συναλλαγή του υπηρεσίας.

* εάν δεν εξευρεθεί ικανοποιητική λύση, μπορεί εν συνεχεία να απευθυνθεί στην αντίστοιχη Υπηρεσία Πελατών, η οποία θα πρέπει να απαντήσει μέσα σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες.

* εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, θα πρέπει να υποβάλει εγγράφως το παράπονό του στον Μεσολαβητή Τραπεζικών - Επενδυτικών Υπηρεσιών, συμπληρώνοντας το σχετικό «ΕΝΤΥΠΟ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ» που θα προμηθευτεί, μαζί με το Ενημερωτικό Φυλλάδιο.

Εφόσον η διαφορά εμπίπτει στις αρμοδιότητές του, ο Μεσολαβητής θα εξετάσει το θέμα με απόλυτη εχεμύθεια και σε εύλογο χρόνο. Οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν.

Πώς κέρδισαν τις τράπεζες - Παραδείγματα