A- A+
Ξεκινά η σύνδεση του αφορολόγητου με το «πλαστικό» χρήμα από 1/7 - Τι θα ισχύει
Σε εφαρμογή τίθεται από την 1η Ιουλίου το νέο σύστημα καταγραφής των δαπανών των νοικοκυριών για την παροχή του αφορολόγητου. Μισές συναλλαγές με κάρτα.

Από το β΄ εξάμηνο της εφετινής χρονιάς, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί, έστω και δοκιμαστικά το νέο καθεστώς.

Σύμφωνα με αυτό, οι φορολογούμενοι που συγκεντρώνουν αποδείξεις, για να εξασφαλίζουν το όποιο αφορολόγητο όριό τους, θα πρέπει να πραγματοποιούν τις μισές πληρωμές τους με «πλαστικό» χρήμα (πιστωτικές, χρεωστικές, προπληρωμένες κάρτες) ή μέσω e-banking,

Νέο πλαφόν 500 ευρώ

Παράλληλα, από τον Ιούλιο το πλαφόν για τη δυνατότητα χρήσης μετρητών από ιδιώτες μειώνεται στα 500 ευρώ από 1.500 ευρώ προηγουμένως, ενώ για συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων το όριο μπορεί να πέσει ακόμη και στα 50 ευρώ από 500 ευρώ σήμερα.

Σημειώνεται ότι για το 2016 η εφορία θα κάνει δεκτές και τις χειρόγραφες αποδείξεις, ενώ από την ερχόμενη χρονιά το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί για όλους κανονικά.

Από την άλλη βέβαια, αυτό δεν εμποδίζει όσους θέλουν να χρησιμοποιούν την κάρτα τους από εφέτος. Σε αυτήν την περίπτωση οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να διακρατούν τις χειρόγραφες αποδείξεις σπίτι τους.