A- A+
Όλοι οι νέοι ή αυξημένοι φόροι που θα πληρώσουμε έως το 2018 - Οδηγός
Αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων προβλέπει το πακέτο μέτρων που ψηφίστηκε την Κυριακή στη Βουλή από την κυβερνητική πλειοψηφία. Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.

Οι ανατιμήσεις σε βασικά και όχι μόνο, προϊόντα ή υπηρεσίες, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται σε λίγες ημέρες από την 1η Ιουνίου και θα ξεδιπλώνονται σταδιακά έως και το 2018.

Οι παρεμβάσεις αυτές, θα μειώσουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Αναλυτικότερα, οι νέοι φόροι πουν μπαίνουν στη ζωή μας και αυτοί που αυξάνονται είναι οι εξής:

Άμεσοι φόροι

  • Εισοδήματα 2016

Οι νέες διατάξεις της Φορολογίας Εισοδήματος ομαδοποιούν σε μία κατηγορία μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και ασκούντες ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της θέσπισης μίας ενιαίας κλίμακας με κοινούς φορολογικούς συντελεστές και χορήγηση αφορολόγητου ορίου για όλες τις κατηγορίες των υπόχρεων, εξαιρουμένων των ελεύθερων επαγγελματιών.

Η οικογενειακή κατάσταση του υπόχρεου και αν αυτός διαθέτει ή όχι προστατευόμενα τέκνα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο τελικό ύψος του αφορολόγητου ορίου που δικαιούται ο κάθε φορολογούμενος.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως για όσους διαθέτουν τρία τέκνα και πάνω θα προβλέπεται αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.545 ευρώ (έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ), το οποίο θα μειώνεται:

  • στα 9.090 ευρώ για έχοντες δύο τέκνα (έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ)
  • στα 8.863 ευρώ για εκείνους με ένα προστατευόμενο μέλος (έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ)

Για τα ζευγάρια χωρίς παιδιά και για τους άγαμους το αφορολόγητο όριο εισοδήματος θα υπολογίζεται στα 8.636 ευρώ (έκπτωτης φόρου 1.900 ευρώ).

Με βάση τη νέα κλίμακα επέρχονται επιβαρύνσεις για τα χαμηλά εισοδήματα, καθώς όσοι άγαμοι ή παντρεμένοι χωρίς τέκνα καλύπτονταν από το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.545 ευρώ, τώρα θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 200 ευρώ επιπρόσθετο φόρο.

Αύξηση των φορολογικών βαρών της συγκεκριμένης κατηγορίας θα διαπιστώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες με εισοδήματα μεταξύ 8.636 ευρώ και 28.300 ευρώ, όπως επίσης και εκείνοι με αποδοχές 44.000 έως περίπου 50.000 ευρώ.

  • Αγρότες

Θα φορολογούνται ως εισόδημα και οι αγροτικές επιδοτήσεις. Επιπλέον, γίνονται πιο αυστηρά τα κριτήρια για να φορολογηθεί κάποιος ευνοϊκότερα, ως κατ' επάγγελμα αγρότης, εξασφαλίζοντας αφορολόγητο όριο.

  • ΕΝΦΙΑ

Μέχρι πέρυσι, για το συμπληρωματικό φόρο ίσχυε αφορολόγητο όριο 300.000 ευρώ.

Φέτος πέφτει στις 200.000 ευρώ, με ταυτόχρονη αύξηση των συντελεστών για τα υπόλοιπα κλιμάκια.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με περιουσία αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ πέρυσι δεν πλήρωνε συμπληρωματικό φόρο.

Φέτος, ωστόσο θα πληρώσει φέτος φόρο 125 ευρώ, επιπλέον του κύριου φόρου του ΕΝΦΙΑ.

Επιπλέον:

- Kαταργείται η απαλλαγή από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των νομικών προσώπων με συντελεστή 1 τοις χιλίοις.

- Επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ και στα αγροτεμάχια.

- Δεν επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ στα κτίρια ηλικίας άνω των 100 ετών που είναι μνημεία και ιστορικά διατηρητέα.

- Αυξάνεται από 5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα. Ειδικά στις εταιρείες επενδύσεων ακινήτων αυξάνεται από 2,5 τοις χιλίοις σε 3,5 τοις χιλίοις.

- Αυξάνονται έως και 25% οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα.

Έμμεσοι φόροι

  • Ευρεία κατανάλωση

- Αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% από την 1η Ιουνίου 2016 (450 εκατ. ευρώ). Αυξήσεις παντού, από τρόφιμα μέχρι ρούχα και υποδήματα.

- Κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο (Ιούνιος 2016).

- Επιβολή φόρου με συντελεστή 10% στη συνδρομητική τηλεόραση (Ιούνιος 2016).

- Επιβολή φόρου με συντελεστή 5% στις συνδρομές σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ (Ιανουάριος 2017).

- Επιβολή ειδικού φόρου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα (Ιανουάριος 2017). Φόρος 0,10 ευρώ ανά 100 ml υγρού.

  • Αυτοκίνητα

- Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη, ντίζελ κίνησης και θέρμανσης, κηροζίνη, φυσικό αέριο και υγραέριο (Ιούνιος 2016).

Η βενζίνη θα φτάσει το 1,5 ευρώ το λίτρο και το ντίζελ τα 1,10 ευρώ τουλάχιστον.

- Αλλαγές στη φορολογία των ΙΧ με αναθεώρηση των χρεώσεων στη βάση της αξίας, κατάργηση του φόρου πολυτελείας στην αγορά και αναμόρφωση του συστήματος έκπτωσης φόρου από το ατομικό εισόδημα για τα εταιρικά αυτοκίνητα (Ιούνιος 2016).

- Αύξηση του φόρου στα εταιρικά αυτοκίνητα. Θα προστίθεται ως εισόδημα το 80% έναντι 30% προηγουμένως του κόστους ενοικίασης από τις εταιρείες leasing.

  • Ποτά - Καπνός - Τρόφιμα

- Φόρος στον καφέ 3 ευρώ ανά κιλό για τον καβουρδισμένο, 2 ευρώ για τον μη καβουρδισμένο, 4 ευρώ για τον στιγμιαίο και τα συμπυκνώματα καφέ.

- Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπίρα και κατάργηση της έκπτωσης (50%) που ισχύει για τον φόρο στα αλκοολούχα ποτά στα Δωδεκάνησα (Ιούνιος 2016).

- Αύξηση από το 20% στο 26% του αναλογικού φόρου στα τσιγάρα, που θα προκαλέσει αύξηση της λιανικής τιμής του πακέτου από 0,2 έως και 0,5 ευρώ (Ιανουάριος 2017).

- Στον καπνό, στο σακουλάκι των 50 γραμμαρίων, η τιμή θα αυξηθεί κατά 20-25 λεπτά του ευρώ.

  • Ξενοδοχεία

- Επιβολή φόρου πληρότητας σε ξενοδοχεία άνω των δύο αστέρων και ενοικιαζόμενων δωματίων άνω των δύο κλειδιών (Ιανουάριος 2018).

Θα ανέλθει σε 0,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση για 1-2 αστέρια, 1,5 για 3 αστέρια, 3 ευρώ για 5 αστέρια και 4 ευρώ για 5 αστέρια. Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια ο φόρος είναι 0,25 ευρώ για 1-2 κλειδιά, 0,5 ευρώ για 3 κλειδιά και 1 ευρώ για 4 κλειδιά.

  • Επενδύσεις

- Αύξηση φόρου στα επενδυτικά οχήματα - UCITS funds, εταιρείες Real Estate και Portfolio Management Companies (Ιούλιος 2016).

- Αύξηση του φόρου στα μερίσματα από 10% σε 15% για τα εισοδήματα του 2017.

- Ο φόρος επί των μέσων εξαμηνιαίων κερδών των εταιρειών επενδύσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερος από το 0,375% του μέσου εξαμηνιαίου ενεργητικού τους (Ιούνιος 2016).