A- A+
«Χαράτσι» 5% και στη σταθερή τηλεφωνία - Η πλήρης λίστα με ό,τι αυξάνεται από 1/6
Ανατιμήσεις σε χιλιάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, αλλά και σε υπηρεσίες, αναμένεται να επιφέρουν οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους που συμφώνησε με την τρόικα η κυβέρνηση Τσίπρα.

Αν και ακόμη δεν έχει επέλθει πλήρης συμφωνία και με τους τρεις θεσμούς, κάποια μέτρα φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει» και θα αρχίσουν να τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις διαρροές από κυβερνητικά στελέχη, εξετάζεται η επιβολή φόρου 5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας, ειδικά στην περίπτωση που δεν υπάρξει επιβάρυνση στις συνδέσεις ίντερνετ.

Τι ανατιμάται

Με βάση όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, οι πολίτες δεν θα αποφύγουν αυξήσεις στα ακόλουθα προϊόντα και υπηρεσίες:

  • Μισθοί Δημοσίου

- Στόχος είναι ο περιορισμός της μισθολογικής δαπάνης κατά 0,2% του ΑΕΠ.

Αυτό θα γίνει με το πάγωμα των αυξήσεων λόγω προαγωγής και τον εξορθολογισμό των επιμέρους μισθολογίων.

  • Ευρεία κατανάλωση

- Αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% από την 1η Ιουλίου 2016 (450 εκατ. ευρώ). Αυξήσεις παντού, από τρόφιμα μέχρι ρούχα και υποδήματα.

- Επιβολή φόρου με συντελεστή 5% στους λογαριασμούς Ίντερνετ και 10% στη συνδρομητική τηλεόραση (Ιούλιος 2016).

Υπάρχει ένα ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί ο φόρος για το ίντερνετ, αλλά ακόμη τίποτε δεν είναι σίγουρο.

Σε αυτήν την περίπτωση θεωρείται σχεδόν σίγουρη η επιβάρυνση των λογαριασμών σταθερής τηλεφωνίας με 5%.

- Επιβολή ειδικού φόρου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και στον καφέ (1η Ιανουαρίου 2017).

  • Αυτοκίνητα

- Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε βενζίνη, ντίζελ κίνησης και θέρμανσης, κηροζίνη, φυσικό αέριο και υγραέριο (Ιούνιος 2016).

Η βενζίνη θα φτάσει το 1,5 ευρώ το λίτρο και το ντίζελ τα 1,10 ευρώ τουλάχιστον.

- Αλλαγές στη φορολογία των ΙΧ με αναθεώρηση των χρεώσεων στη βάση της αξίας, κατάργηση του φόρου πολυτελείας στην αγορά και αναμόρφωση του συστήματος έκπτωσης φόρου από το ατομικό εισόδημα για τα εταιρικά αυτοκίνητα (Ιούνιος 2016).

- Τροποποιήσεις θα υπάρξουν και για τα εταιρικά ΙΧ.

  • Ποτά

- Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπίρα και κατάργηση της έκπτωσης (50%) που ισχύει για τον φόρο στα αλκοολούχα ποτά στα Δωδεκάνησα (Ιούνιος 2016).

  • Ξενοδοχεία

- Επιβολή φόρου πληρότητας σε ξενοδοχεία άνω των δύο αστέρων και ενοικιαζόμενων δωματίων άνω των δύο κλειδιών (Αντί 1ης Ιανουαρίου 2017 ανακοινώθηκε πως θα εφαρμοστεί το 2018).

  • Λοιπά

- Αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ και κατάργηση απαλλαγών ώστε να καλυφθούν οι απώλειες από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών (Ιούνιος 2016).

- Αύξηση φόρου στα επενδυτικά οχήματα - UCITS funds, εταιρείες Real Estate και Portfolio Management Companies (Ιούλιος 2016).