A- A+
Τέλος το 500ευρω - Τη σταδιακή απόσυρσή του από την αγορά αποφάσισε η ΕΚΤ
Να διακόψει την παραγωγή και έκδοση των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ αποφάσισε όπως αναμενόταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ωστόσο, παρά τη διακοπή της παραγωγής του χαρτονομίσματος, θα διατηρεί την ιδιότητα νομίμου χρήματος καθώς και την αξία του.

Θα μπορεί δε να ανταλλάσσεται με άλλα μικρότερης αξίας χωρίς καμία προθεσμία. Οπότε και οι Έλληνες δεν χρειάζεται να ανησυχούν.

Η απόφαση

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως αποφασίστηκε να σταματήσει οριστικά να παράγει το χαρτονόμισμα των €500 και να το αποκλείσει από τη σειρά "Ευρώπη", λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο το χαρτονόμισμα να διευκολύνει παράνομες δραστηριότητες.

Η έκδοση του χαρτονομίσματος των €500 θα σταματήσει περίπου στα τέλη του 2018, όταν σχεδιάζεται να εισαχθούν τα τραπεζογραμμάτια των €100 και €200 της σειράς "Ευρώπη".

Οι άλλες ονομαστικές αξίες– από τα €5 έως τα €200 – θα παραμείνουν ως έχουν.

Θα παραμείνει νόμιμο

Υπό το πρίσμα του διεθνούς ρόλου του ευρώ και της ευρείας εμπιστοσύνης στα τραπεζογραµµάτια, το χαρτονόμισμα των €500 θα εξακολουθήσει να αποτελεί νόμιμο χρήμα και σε αυτό το πλαίσιο θα μπορεί να χρησιμοποιείται ως μέσο πληρωμών και αποθήκευσης αξίας.

Το Ευρωσύστημα θα λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα υπόλοιπα χαρτονομίσματα είναι διαθέσιμα σε επαρκείς ποσότητες.

Το τραπεζογραμμάτιο των €500, όπως και τα υπόλοιπα τραπεζογραμμάτια, θα διατηρεί πάντα την αξία του και μπορεί να ανταλλάσσεται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος για απεριόριστο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι η σειρά "Ευρώπη" (Europa) είναι η δεύτερη σειρά τραπεζογραμματίων η οποία τίθεται σταδιακά σε κυκλοφορία, ξεκινώντας με το €5 το 2013 και με τα €10 και €20 το 2014 και το 2015 αντίστοιχα.