A- A+
Την κατάργηση του 500ευρου θα εξετάσει την Πέμπτη η ΕΚΤ - Πώς ανταλλάσσεται στην Ελλάδα
Κρίσιμη είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη για την τύχη του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, το οποίο βαίνει προς κατάργηση. Η ανταλλαγή στις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται από διεθνή πρακτορεία, η ΕΚΤ είναι πολύ πιθανό να εξετάσει αυτήν την εβδομάδα την έναρξη της διαδικασίας σταδιακής κατάργησης του χαρτονομίσματος.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ σε δημόσιες τοποθετήσεις έχουν προαναγγείλει την απόσυρσή του από την κυκλοφορία, καθώς χρησιμοποιείται κυρίως για παράνομες δραστηριότητες.

Πώς θα αποσυρθεί

Σε δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρεται πως η ΕΚΤ κατά πάσα πιθανότητα θα σταματήσει σταδιακά την κυκλοφορία του 500ευρου, διακόπτοντας την παραγωγή του.

Από εκεί και πέρα θα αναμένει την απόσυρσή του σε βάθος χρόνου, μέσω της φθοράς του.

Εάν περάσει μία τέτοια απόφαση από το δ.σ. της ΕΚΤ, τότε δε θα υπάρξει καταληκτική ημερομηνία για την ανταλλαγή του τραπεζογραμματίου με άλλα μικρότερης αξίας.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Οι Έλληνες που είχαν ήδη από πέρυσι «σηκώσει» χρήματα από τις ελληνικές τράπεζες, σε αυτό το χαρτονόμισμα, λόγω του χαμηλότερου όγκου, άρχισαν να το ξεφορτώνονται.

500ευρα άρχισαν να κυκλοφορούν στην αγορά, ενώ οι τράπεζες δημιούργησαν και υπηρεσία ανταλλαγής του με άλλα τραπεζογραμμάτια χαμηλότερης ονομαστικής αξίας με την αντίστοιχη προμήθεια (0,15% επί της αξίας της ανταλλαγής με ελάχιστο τα 5 ευρώ).

Αυτό συνέβη μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ πως εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο κατάργησης του συγκεκριμένου τραπεζογραμματίου.

Ο οδηγός της ΕΕΤ

Λόγω της αναστάτωσης που προκλήθηκε, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) έδωσε στη δημοσιότητα ένα οδηγό.

Συνιστά στους πολίτες να μην πανικοβάλλονται, καθώς ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, ενώ αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο θα δοθεί επαρκής χρόνος, τουλάχιστον 10 ετών, για την ανταλλαγή των 500ευρων.

Οι ερωταπαντήσεις είναι οι ακόλουθες:

1. Έχει αποφασιστεί η απόσυρση του τραπεζογραμματίου των 500 ευρώ;

ΟΧΙ, καμία τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) η οποία έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να επιτρέπει την έκδοση τραπεζογραμματίων ευρώ.

2. Εφόσον ληφθεί απόφαση απόσυρσης του τραπεζογραμματίου των 500 ευρώ τι θα συμβεί;

Σε αυτήν την περίπτωση, η οποία προϋποθέτει απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το τραπεζογραμμάτιο των 500 ευρώ θα παύσει να έχει, από συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά, ισχύ νόμιμου χρήματος, δηλαδή δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις καθημερινές μας συναλλαγές.

Ωστόσο, θα προβλεφθεί η δυνατότητα ανταλλαγής του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της ανταλλαγής των τραπεζογραμματίων σε δραχμές η χρονική περίοδος ανταλλαγής τους διήρκεσε περισσότερα από 10 έτη (από την 1/1/2002 έως και την 1/3/2012).

Μάλιστα, ορισμένα παλαιά εθνικά νομίσματα (γερμανικό μάρκο, βελγικό φράγκο, αυστριακό σελίνι, ιρλανδική λίρα, κ.λπ.) ανταλλάσσονται με ευρώ από τις αντίστοιχες εθνικές Κεντρικές Τράπεζες επ’ αόριστον.

Τα τραπεζογραμμάτια ευρώ δεν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από όσους ζουν στη ζώνη του ευρώ. Το ευρώ είναι διεθνές νόμισμα.

Αυτό σημαίνει ότι κάποια τραπεζογραμμάτια ευρώ καταλήγουν και συνεχίζουν να κυκλοφορούν σε χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ.

Εκτιμάται ότι 20% έως 25% της αξίας των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία βρίσκεται στην κατοχή ανθρώπων εκτός ζώνης ευρώ.

3. Πως μπορώ να ανταλλάξω τραπεζογραμμάτια των 500 ευρώ με άλλα, μικρότερης ονομαστικής αξίας;

Εφόσον επιθυμείτε, ως φυσικό πρόσωπο, να ανταλλάξετε τραπεζογραμμάτια των 500 ευρώ με άλλα, μικρότερης αξίας, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην τράπεζα ή στις τράπεζες που διαθέτετε καταθετικό λογαριασμό