A- A+
Καθημερινές οι κατασχέσεις καταθέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς για χρέη στο Δημόσιο
Σε καθημερινό φαινόμενο έχει πλέον μετατραπεί η κατάσχεση καταθέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς, για χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο. Τα στοιχεία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», η αποστολή κατασχετηρίων στις τράπεζες διαμορφώνεται πλέον στις 10.000 την ημέρα κατά μέσο όρο.

Μεγάλο μέρος των κατασχετηρίων που αποστέλλεται παραμένει ανεκτέλεστο, καθώς πολλοί καταθέτες διατηρούν στους λογαριασμούς τους πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που ορίζει η εντολή κατάσχεσης.

Αρκετοί δε είναι εκείνοι που έχουν ακόμη και μηδενικό υπόλοιπο. Ο αριθμός των κατασχέσεων που εκτελέστηκε τον Μάρτιο έφτασε στις 28.000 από 22.000 τον Φεβρουάριο και 15.000 τον Ιανουάριο.

Τα όρια κατασχέσεων

Σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές που εφαρμόστηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, το ακατάσχετο όριο για μισθούς, συντάξεις και άλλα ασφαλιστικά βοηθήματα, διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ.

Από εκεί και πέρα:

- Για ποσά από 1.000 έως 1.500 ευρώ το δημόσιο μπορεί να δημεύσει το 50%

- Για το υπερβάλλον των 1.500 ευρώ ποσό, μπορεί να κατασχεθεί το σύνολό του, εφόσον υπάρχουν οφειλές

Από την άλλη πλευρά, στους λογαριασμούς μισθοδοσίας / σύνταξης, μειώνεται το ακατάσχετο όριο από τα 1.500 στα 1.250 ευρώ

Ο συγκεκριμένος λογαριασμός θα πρέπει να είναι δηλωμένος στο TaxisNet ως ακατάσχετος από τον ίδιο το φορολογούμενο.

Σημειώνεται ότι οι κατασχέσεις με τα νέα μειωμένα ακατάσχετα πρόκειται να απασχολήσουν τους οφειλέτες μετά τον Οκτώβριο καθώς, στο πλαίσιο των capital controls, έχουν παγώσει έως τα τέλη του μήνα, τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.