A- A+
Τα ανοιχτά προγράμματα ΕΣΠΑ - Οι δικαιούχοι, οι επιδοτήσεις και οι προθεσμίες για αιτήσεις
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία των αιτήσεων για τα 3 προγράμματα επιδότησης μέσω του νέου ΕΣΠΑ. Δείτε τα αναλυτικά χαρακτηριστικά τους.

Ο λόγος γίνεται για προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», τα οποία προκηρύχθηκαν τον περασμένο μήνα.

Λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει σήμερα, το πιο πιθανό είναι το υπουργείο Οικονομίας να δώσει παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων.

Συγκεκριμένα:

Δικαιούχοι της δράσης είναι άνεργοι και αυτοαπασχολούμενοι για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους και την οργάνωση αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου.

Ειδικότερα:

- άνεργοι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης, ή

- φυσικά πρόσωπα πτυχιούχοι τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ασκούν συναφή με την ειδικότητά τους επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 15/4/2016

Στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη για την ανάπτυξη υγιούς νεοφυούς επιχειρηματικότητας που θα συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Για το λόγο αυτό το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία πολύ μικρών και μικρών, βιώσιμων επιχειρήσεων με έμφαση σε καινοτόμα σχέδια καθώς και στην ενίσχυση της απασχόλησης.

Δικαιούχοι της δράσης, για την ίδρυση νέας επιχείρησης, είναι φυσικά πρόσωπα τα οποία:

- Είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης ή

- Ατομικοί επιχειρηματίες παροχής υπηρεσιών οι οποίοι είναι ενεργοί επιτηδευματίες χωρίς να έχουν σχέση μισθωτής εργασίας και δεν λαμβάνουν σύνταξη γήρατος κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης.

Σε περίπτωση σύστασης εταιρικού σχήματος πρέπει όλοι οι εταίροι να πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 27/4/2016

Το πρόγραμμα στοχεύει στην βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών ή στη δημιουργία νέων προϊόντων/υπηρεσιών τα οποία θα καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς.

Επίσης, τα επενδυτικά σχέδια δύνανται να στοχεύουν στην μείωση του κόστους ή την αύξηση της αποτελεσματικότητας των λειτουργικών και παραγωγικών διαδικασιών.

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

- Υφιστάμενες & νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις

- Υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους 8 στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και τηρούν βιβλία Β΄ και Γ' κατηγορίας, οι οποίες μέχρι 31.12.2015 έχουν κλεισμένες δύο ή περισσότερες διαχειριστικές χρήσεις ή

- Νέες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους 8 στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων και έχουν συσταθεί μέχρι 31.12.2015.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 20/5/2016