A- A+
Άρχισαν τα όργανα πάλι: Κίνδυνος Grexit έως τις 20/7 λέει η Goldman Sachs
Επανέρχονται δριμύτερα τα σενάρια περί Grexit, μετά τη νέα κόντρα που ξεκίνησε η κυβέρνηση, αυτή τη φορά με το ΔΝΤ. Τι λέει η Goldman Sachs.

Σε νέα του έκθεση ο επενδυτικός οίκος κάνει λόγο για αναζωπύρωση των εντάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα, το ΔΝΤ και την Γερμανία, με κίνδυνο μία προσωρινή έξοδο από το ευρώ.

Αναφέρεται μάλιστα ευθέως σε «επιστροφή του Grexit», εκτιμώντας πως η κόντρα Ελλάδας – πιστωτών θα κορυφωθεί με ορίζοντα την 20η Ιουλίου, οπότε η χώρα καλείται να αποπληρώσει χρέος ύψους 2,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.

Η μάχη για το χρέος

Οι οικονομολόγοι της GS υποστηρίζουν πως το ΔΝΤ εξακολουθεί να ζητά μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ αμφισβητεί και πάλι την συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας και καθυστερεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ωστόσο, προσθέτουν σχετικά, μια σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους είναι πολιτικά μη αποδεκτή από την Γερμανία και πολλές άλλες χώρες της ευρωζώνης.

«Παρότι η Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό δεν αποτελεί συστηματικό κίνδυνο για την ευρωζώνη και μια τέτοια συζήτηση δεν συνιστά είδηση για τους επενδυτές, εντούτοις είναι σημαντικό να λάβει κανείς υπόψη πως οι πολιτικές εντάσεις πιθανότατα θα κορυφωθούν τους επόμενους μήνες» τονίζουν χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

* Bloomberg: Με Grexit απειλείται η Ελλάδα αν αργήσει η αξιολόγηση