A- A+
Το Μάιο το επόμενο μεγάλο κύμα χαλάρωσης των capital controls - Τι θα αλλάξει
Δεν αποκλείουν πλέον την ταχεία άρση των capital controls οι τραπεζίτες, εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά τους επόμενους μήνες. Οι προσδοκίες.

Στις διοικήσεις των τραπεζών εκτιμάται ότι μέχρι και το τέλος Απριλίου θα έχει κλείσει το μεγαλύτερο μέρος της αξιολόγησης, προϋπόθεση απαραίτητη για μία σειρά θετικών ειδήσεων όπως

  • Η επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ, και
  • Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητητας της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης

Επιστροφή καταθέσεων

Σε μία τέτοια περίπτωση θα βελτιωθεί το κλίμα στην οικονομία, θα αρθεί η αβεβαιότητα και θα ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή καταθέσεων.

Εάν το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου 2016 δεν υπάρξουν σημαντικές εκροές, η ΕΚΤ θα ανάψει το «πράσινο φως» για τη χαλάρωση κάποιων περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Σε αυτή την περίπτωση θα επιταχυνθεί η βελτίωση της εμπιστοσύνης, οδηγώντας πολλά νοικοκυριά στον επανατρισμό καταθέσεων που φυλούν στα σεντούκια ή έχουν «παρκαρισμένα» σε αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων.

Τα πιθανά μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό, το Μάιο είναι πολύ πίθανό να υπάρξουν μέτρα χαλάρωσης, που θα περιλαμβάνουν:

- Αύξηση των πλαφόν για την πραγματοποίηση εισαγωγή από επιχειρήσεις

- Ρυθμίσεις για το νέο χρήμα με άρση των περιορισμών για τα μετρητά, ώστε να μπορεί κάποιος να τα πάρει πίσω

- Αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων (σήμερα 420 ευρώ)

- Δυνατότητα ανάληψης όλων των χρημάτων μία φορά το μήνα κι όχι κάθε εβδομάδα.

Τα τελευταία μέτρα

Οι τρεις βασικές αλλαγές που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται με την τελευταία υπουργική απόφαση, πριν λίγες ημέρες, αφορούν το πρόωρο σπάσιμο προθεσμιακών, την εξόφληση δανείων και τα εμβάσματα προς το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα:

- Σπάσιμο προθεσμιακών καταθέσεων

Επιτρέπεται πλέον η πρόωρη, μερική ή πλήρης, λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων χωρίς κανένα περιορισμό.

- Πρόωρη εξόφληση δανείων

Επιτρέπεται η πρόωρη εξόφληση ποσοστού έως και το 50% του ανεξόφλητου κεφαλαίου ενός δανείου, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στις 11/3/2016.

Εξαιρούνται του περιορισμού αυτού:

α) η αποπληρωμή με μετρητά ή έμβασμα από το εξωτερικό,

β) η αποπληρωμή μέσω χορήγησης νέου δανείου, με σκοπό την αναδιάρθρωση, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό του νέου δανείου είναι ίσο τουλάχιστον με το ποσό του ανεξόφλητου κεφαλαίου του αρχικού δανείου, και

γ) η αποπληρωμή στεγαστικού δανείου με σκοπό την πώληση του ακινήτου, το οποίο, προς εξασφάλιση του δανείου, βαρύνεται με εμπράγματη ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση ότι το αίτημα για την εξόφληση του δανείου συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του πωλητή ότι θα προσκομίσει στο πιστωτικό ίδρυμα το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας του ακινήτου το αργότερο εντός μηνός από την κατά τα ανωτέρω πρόωρη εξόφληση του δανείου.

- Όριο εμβασμάτων

Διπλασιάζεται στα 1.000 ευρώ από 500 ευρώ που ήταν έως σήμερα το όριο της μεταφοράς χρημάτων από την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Για τους επιτηδευματίες αυξάνεται το όριο συναλλαγών που διεκπεραιώνεται απευθείας από τα τραπεζικά ιδρύματα χωρίς την απαραίτητη έγκριση της Ειδικής Επιτροπής στα 10.000 ευρώ.

Άνοιγμα λογαριασμών

Σε ότι αφορά το άνοιγμα λογαριασμών, αυτό επιτρέπεται:

α) Για την εξυπηρέτηση νομικών προσώπων, ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι έως σήμερα δεν είχαν κανέναν λογαριασμό σε καμία τράπεζα που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

β) Πλέον, θα επιτρέπεται η μεταφορά του λογαριασμού διαχείρισης μισθοδοσίας του οποιουδήποτε εργοδότη από το ένα πιστωτικό ίδρυμα στο άλλο, υπό την προϋπόθεση ότι ο εργοδότης στο δεύτερο πιστωτικό ίδρυμα (δηλαδή εκεί που μεταφέρει τον λογαριασμό μισθοδοσίας) τηρεί ήδη λογαριασμό. Στην περίπτωση αυτή, οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα ανάληψης μετρητών από το ένα εκ των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων, εκτός και αν διέθεταν ήδη λογαριασμούς και στις δύο τράπεζες.

γ) Επίσης, οι φοιτητές και οι σπουδαστές διαθέτουν το δικαίωμα να ανοίγουν λογαριασμό κατάθεσης ή όψεως και να προσθέτουν συνδικαιούχο στον λογαριασμό που ήδη έχουν εφόσον ο τόπος σπουδών είναι διαφορετικός από τον μέχρι τώρα τόπο της μόνιμης κατοικίας τους και υπό την προϋπόθεση ότι δεν είχαν μέχρι σήμερα άλλο λογαριασμό.