A- A+
Καταγράφονται από τις τράπεζες όσοι καταθέτουν 500ευρα ή τα ανταλλάσουν με άλλα
Υποχρεωμένες να καταγράφουν το ονόματα όσων καταθέτουν ή ανταλλάσσουν με χαρτονομίσματα μικρότερης αξίας, είναι υποχρεωμένες οι τράπεζες, σύμφωνα με εγκύκλιο της ΤτΕ.

Στόχος της καταγραφής και των περαιτέρω ελέγχων και διασταυρώσεων που πρέπει να γίνονται είναι η πρόληψη έκνομων ενεργειών, όπως το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος.

Τα χρήματα που βρίσκονται σε θυρίδες και άλλες κρυψώνες υπολογίζονται σε 20 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία

Πολλοί από αυτούς που είχαν επιλέξει αυτή τη μέθοδο αποθησαυρισμού, φυλούσαν τα χρήματά τους σε 500ευρα λόγω του μικρότερού τους όγκου.

Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση για ανταλλαγή τους με άλλα χαμηλότερης ονομαστικής αξίας, αυξήθηκε μετά τις δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι εξετάζεται η κατάργησή του.

Οι ανταλλαγές επιτρέπονται μόνο για τους πελάτες κάθε τράπεζας, ενώ πλέον έχει καθιερωθεί προμήθεια 0,15%, με ελάχιστο τα 5 και μέγιστο τα 200 ευρώ.

Επίσης δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ως προς τον αριθμό των χαρτονομισμάτων που μπορούν να ανταλλαχθούν.

Το «φακέλωμα»

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην «Καθημερινή», οι πελάτες που ακολουθούν την παραπάνω διαδικασία, θα καταχωρούνται μηχανογραφικά στα συστήματά τους.

Η σχετική εγκύκλιος υποχρεώνει τις τράπεζες να αθροίζουν το σύνολο των πράξεων ανταλλαγής τραπεζογραμματίων των 500 ευρώ ανά πελάτη και να τις συνεκτιμούν με άλλες συναλλαγές του με χαρτονομίσματα της ίδιας ονομαστικής αξίας.

Αντίστοιχα υποχρεούνται να παρακολουθούν και τις υπόλοιπες συναλλαγές πελατών τους που εκτελούνται με τραπεζογραμμάτια που προσκομίζουν, όπως η κατάθεση σε λογαριασμό των ιδίων ή τρίτων, διασταυρώνοντας τις σχετικές κινήσεις με το οικονομικό και συναλλαγματικό προφίλ του εκάστοτε πελάτη.