A- A+
Capital controls: Χαλάρωση για σπάσιμο προθεσμιακών, εμβάσματα και δάνεια
Χαλάρωση των capital controls σε τρία μέτωπα αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών, μετά από πολύ καιρό επεξεργασίας των επιπτώσεών τους στο σύστημα.

Οι τρεις βασικές αλλαγές που θα εφαρμοστούν με τη σχετική υπουργική απόφαση, αφορούν το πρόωρο σπάσιμο προθεσμιακών, την εξόφληση δανείων και τα εμβάσματα προς το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα:

- Σπάσιμο προθεσμιακών καταθέσεων

Επιτρέπεται πλέον η πρόωρη, μερική ή πλήρης, λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων χωρίς κανένα περιορισμό.

- Πρόωρη εξόφληση δανείων

Επιτρέπεται η πρόωρη εξόφληση ποσοστού έως και το 50% του ανεξόφλητου κεφαλαίου ενός δανείου, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στις 11/3/2016.

Εξαιρούνται του περιορισμού αυτού:

α) η αποπληρωμή με μετρητά ή έμβασμα από το εξωτερικό,

β) η αποπληρωμή μέσω χορήγησης νέου δανείου, με σκοπό την αναδιάρθρωση, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό του νέου δανείου είναι ίσο τουλάχιστον με το ποσό του ανεξόφλητου κεφαλαίου του αρχικού δανείου, και

γ) η αποπληρωμή στεγαστικού δανείου με σκοπό την πώληση του ακινήτου, το οποίο, προς εξασφάλιση του δανείου, βαρύνεται με εμπράγματη ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση ότι το αίτημα για την εξόφληση του δανείου συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του πωλητή ότι θα προσκομίσει στο πιστωτικό ίδρυμα το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας του ακινήτου το αργότερο εντός μηνός από την κατά τα ανωτέρω πρόωρη εξόφληση του δανείου.

- Όριο εμβασμάτων

Διπλασιάζεται στα 1.000 ευρώ από 500 ευρώ που ήταν έως σήμερα το όριο της μεταφοράς χρημάτων από την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Για τους επιτηδευματίες αυξάνεται το όριο συναλλαγών που διεκπεραιώνεται απευθείας από τα τραπεζικά ιδρύματα χωρίς την απαραίτητη έγκριση της Ειδικής Επιτροπής στα 10.000 ευρώ.

Άνοιγμα λογαριασμών

Σε ότι αφορά το άνοιγμα λογαριασμών, αυτό επιτρέπεται:

α) Για την εξυπηρέτηση νομικών προσώπων, ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι έως σήμερα δεν είχαν κανέναν λογαριασμό σε καμία τράπεζα που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

β) Πλέον, θα επιτρέπεται η μεταφορά του λογαριασμού διαχείρισης μισθοδοσίας του οποιουδήποτε εργοδότη από το ένα πιστωτικό ίδρυμα στο άλλο, υπό την προϋπόθεση ότι ο εργοδότης στο δεύτερο πιστωτικό ίδρυμα (δηλαδή εκεί που μεταφέρει τον λογαριασμό μισθοδοσίας) τηρεί ήδη λογαριασμό. Στην περίπτωση αυτή, οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα ανάληψης μετρητών από το ένα εκ των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων, εκτός και αν διέθεταν ήδη λογαριασμούς και στις δύο τράπεζες.

γ) Επίσης, οι φοιτητές και οι σπουδαστές διαθέτουν το δικαίωμα να ανοίγουν λογαριασμό κατάθεσης ή όψεως και να προσθέτουν συνδικαιούχο στον λογαριασμό που ήδη έχουν εφόσον ο τόπος σπουδών είναι διαφορετικός από τον μέχρι τώρα τόπο της μόνιμης κατοικίας τους και υπό την προϋπόθεση ότι δεν είχαν μέχρι σήμερα άλλο λογαριασμό.