A- A+
Έρχεται νέα γενική μείωση επιτοκίων μετά την περικοπή του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στο 0%
Νέο γύρο μειώσεων στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων αναμένεται να επιφέρει η αναπροσαρμογή του βασικού επιτοκίου του ευρώ από 0,05% σε 0%.

Στα δάνεια, κυρίως στεγαστικά και επιχειρηματικά, που έχουν χορηγηθεί με συμβάσεις οι οποίες προβλέπουν επιτόκιο ΕΚΤ ή euribor, πλέον του περιθωρίου της τράπεζας, τα αποτελέσματα στη δόση θα είναι άμεσα.

Ουσιαστικά οι δανειολήπτες θα επιβαρύνονται πλέον μόνο με το spread που επιβάλλει η τράπεζα, καθώς το επιτόκιο της ΕΚΤ είναι 0%, ενώ το euribor ανάλογα με τη διάρκειά του μπορεί να είναι ακόμη και αρνητικό.

Μαζικές μεταβολές

Από την άλλη πλευρά στις καταθέσεις, αλλά και στα νέα δάνεια, αναμένεται μέσα στον Απρίλιο νέα γενική αναπροσαρμογή, λόγω του νέου περιβάλλοντος επιτοκίων.

Την Παρασκευή, η Eurobank ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αναπροσαρμογή των επιτοκίων της, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από 11 Απριλίου 2016.

Τα επιτόκια καταθέσεων της Τράπεζας μειώνονται κατά 0,04 της μονάδος (4 μονάδες βάσης) κατά μέσο όρο.

Τα δάνεια

Από την άλλη πλευρά, τα επιτόκια του Ανοιχτού Δανείου Καταναλωτικής Πίστης μειώνονται κατά 0,10 της μονάδας (10 μονάδες βάσης)

Τα Βασικά Επιτόκια Επαγγελματικού Εξοπλισμού και Επαγγελματικής Στέγης χορηγήσεων Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων μειώνονται κατά 0,10 της μονάδας (10 μονάδες βάσης).

Τέλος, σημειώνεται, ότι τα επιτόκια χορηγήσεων προς ιδιώτες και επιχειρήσεις, που έχουν ως βάση τα επιτόκια αναφοράς Euribor και ΕΚΤ, μειώνονται ακολουθώντας την αντίστοιχη πορεία των ανωτέρω επιτοκίων.

Η Πειραιώς έχει ήδη από τις αρχές του περασμένου μήνα προαναγγείλει μειώσεις των επιτοκίων της.