A- A+
Ανατροπή στις καταθέσεις πρώτης ζήτησης - Έρχονται μειώσεις επιτοκίων ως 50%
Σημαντικές περικοπές στα επιτόκια των λογαριασμών πρώτης ζήτησης αναμένεται να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες από όλες τις συστημικές τράπεζες.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που έρχεται σε συνέχεια της τελευταίας περικοπής του βασικού επιτοκίου του ευρώ από την ΕΚΤ στο 0% από 0,05% προηγουμένως.

Εξάλλου, οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί στα πλάνα αναδιάρθρωσης που εφαρμόζουν για περαιτέρω μείωση του κόστους άντλησης ρευστότητας από τους καταθέτες.

Οι μειώσεις

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως σήμερα, οι μειώσεις στα επιτόκια σε λογαριασμούς Ταμιευτηρίου, τρεχούμενους και όψεως θα είναι πιο εντυπωσιακές από κάθε άλλη φορά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά στα προνομιακά προϊόντα, οι περικοπές στις αποδόσεις θα φτάσουν έως και το 50%.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο λογαριασμός Live της Eurobank το επιτόκιο του οποίου πέφτει από το 1,40% στο 0,90% και ο λογαριασμός winbankdirect της Τράπεζας Πειραιώς, η απόδοση του οποίου θα πέσει από το 1,80% στο 0,90%.

Οι ανακοινώσεις

Οι συστημικοί όμιλοι έχουν ήδη ανακοινώσει τις ημερομηνίες αλλαγής των επιτοκίων τους, μετά τη σχετική απόφαση της ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, τα νέα επιτόκια θα εφαρμοστούν από:

  • 20/5 για την Alpha Bank
  • 11/4 για τη Eurobank
  • 18/4 για την Τράπεζα Πειραιώς

Τα προθεσμιακά επιτόκια

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Moneyonline.gr, οι τραπεζικές διοικήσεις αναμένουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε αμέσως μετά να προβούν σε νέα προς τα κάτω αναπροσαρμογή των επιτοκίων στους λογαριασμούς προθεσμίας.

Το μέγεθος της μείωσης αναμένεται να κινηθεί γύρω από τις 20 μονάδες βάσης, όπως συνέβη και στις αρχές Φεβρουαρίου, ρίχνοντας την «οροφή» των επιτοκίων στο 0,70%.

Οι κινήσεις αυτές θα γίνουν συντονισμένα από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους.

Πρόκειται για μία δέσμευση προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, η οποία περιλαμβάνεται στα πλάνα αναδιάρθρωσης των τραπεζών.