A- A+
Πώς απαλλάσσονται από φόρους εισοδήματα έως 6.000 ευρώ μη μισθωτών - συνταξιούχων
Διάταξη με την οποία θα απαλλάσσει τους μη μισθωτούς - συνταξιούχους από την τσιμπίδα των τεκμηρίων, επειδή έχουν εισόδημα από άλλες πηγές, θα εφαρμόσει το ΥΠΟΙΚ.

Ο λόγος γίνεται για περιπτώσεις ανέργων, φοιτητών, πολιτών με περιστασιακά ή πολύ χαμηλά εισοδήματα από ενοίκια ή τόκους καταθέσεων, οι οποίοι κινδυνεύουν να φορολογηθούν σαν επαγγελματίες.

Δηλαδή να πληρώσουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ και προκαταβολή 75% από το πρώτο ευρώ του τεκμαρτού τους εισοδήματος.

Οι προϋποθέσεις

Για αυτές τις περιπτώσεις, θα ισχύει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις αφορολόγητο, απαλλάσσοντας τους πολίτες από το φόρο.

Συγκεκριμένα, η απαλλαγή ισχύει όταν το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα τις 9.500 ευρώ και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών ή εφόσον δεν ασκείται ατομική αγροτική δραστηριότητα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το δηλωθέν εισόδημα και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ.

Άρα δεν χρεώνεται φόρος εισοδήματος.

Εξαιρέσεις

Ωστόσο, εάν το δηλωθέν εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δηλαδή με 26%.

Εξαιρούνται του παραπάνω ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης οι περιπτώσεις φορολογουμένων με πραγματικά εισοδήματα από κεφάλαιο και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.

Τα παραπάνω ίσχυαν πέρυσι και αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή και για τις φετινές δηλώσεις των εισοδημάτων του 2015.