A- A+
Έρχονται πρόστιμα σε ΙΧ χωρίς ασφάλεια, ΚΤΕΟ και τέλη κυκλοφορίας - Στο Taxis τα ραβασάκια
Άμεσα θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις για την επιβολή προστίμων στους ξεχασιάρηδες ιδιοκτήτες ΙΧ που δεν έχουν πληρώσει, ασφάλεια, τέλη και ΚΤΕΟ.

Εκτιμάται ότι οι παραπάνω παραβάσεις αφορούν 1,5 εκατομμύριο ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, οι οποίοι θα λάβουν μέσα στο Φεβρουάριο ειδοποίηση για να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους και να πληρώσουν τα σχετικά πρόστιμα.

Ποιους αφορά

Τα πρόστιμα θα αναρτηθούν στους λογαριασμούς Taxis των ιδιοκτητών των ΙΧ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις ακόλουθες τρεις περιπτώσεις:

1. Χωρίς έλεγχο ΚΤΕΟ.

Η προθεσμία για όσους είχαν καθυστερήσει τον έλεγχο ΚΤΕΟ του αυτοκινήτου τους για πάνω από έξι μήνες έληξε στις 31/12/2015.

Το πρόστιμο για όσους δεν πέρασαν από το σχετικό έλεγχο ανέρχεται σε 150 ευρώ και θα αναρτηθεί στο Taxis τις επόμενες ημέρες.

Πρόκειται συνολικά για περίπου 800.000 οχήματα.

2. Χωρίς τέλη κυκλοφορίας.

Όσοι δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, θα πληρώσουν πρόστιμο ίσο με το 100% της ετήσιας επιβάρυνσης.

Δηλαδή τα τέλη κυκλοφορίας διπλασιάζονται. Τα ειδοποιητήρια με τη βεβαιωμένη οφειλή θα αναρτηθούν στο Taxis.

3. Ανασφάλιστα οχήματα.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 600.000 ΙΧ είναι ανασφάλιστα. Στους ιδιοκτήτες τους θα αποσταλεί ειδοποίηση και ο πολίτης θα έχει οκτώ ημέρες για να πληρώσει το 250 ευρώ παράβολο υπέρ δημοσίου και να κάνει το συμβόλαιο.

Σε διαφορετική περίπτωση τα στοιχεία του θα πηγαίνουν στην αστυνομία και θα επιβάλλεται από χρηματικό πρόστιμο μέχρι και αφαίρεση πινακίδων.

Μετά το 8ήμερο και αν ο οδηγός δεν ανταποκριθεί, τότε θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον πρόστιμο 500 ευρώ και ταυτόχρονα θα βρεθεί αντιμέτωπος με σειρά διοικητικών συνεπειών, οι οποίες είναι:

• Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.
• Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για 3 χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής.
• Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο.
• Χρηματική ποινή μέχρι 3.000 ευρώ​.

Σύγκριση ασφαλίστρων

Βρείτε το φθηνότερο πρόγραμμα για την ασφάλιση του ΙΧ σας μέσω του εργαλείου σύγκρισης ασφαλίστρων που λειτουργεί στο moneyonline.gr.


Βρείτε την πιο συμφέρουσα προσφορά
για το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σας