A- A+
Βενιζέλος: Μόνο οι καταθέσεις έως 3.000 ευρώ θα διασώζονταν με το σχέδιο Σόιμπλε για Grexit
Μετατροπή των καταθέσεων από ευρώ σε υποτιμημένες δραχμές με εξαίρεση ποσά έως περίπου 3.000 ευρώ προέβλεπε το σχέδιο του γερμανού ΥΠΟΙΚ για προσωρινό Grexit.

Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφορικά με την πρόταση που είχε δεχθεί το 2011 από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ.

Οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου έγιναν λίγες ώρες μετά την ομιλία Σόιμπλε σε εκδήλωση του κόμματός τους, στην οποία αναφέρθηκε ξανά στο θέμα.

Κραχ 70%

«Προφανώς και απέρριψα αμέσως την πρόταση εξόδου από το ευρώ» επισημαίνει σε δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος εξηγώντας ότι το σχέδιο «που θα οδηγούσε στην επάνοδο σε μια δραχμή που θα έμπαινε σε περιδίνηση αλλεπάλληλων υποτιμήσεων με αντίστοιχη μείωση του πραγματικού εισοδήματος και του επιπέδου ζωής την Ελλήνων και των Ελληνίδων».

«Η μείωση δεν θα ήταν τότε της τάξης του 30 αλλά του 70%» υποστηρίζει ο κ. Βενιζέλος.

Μάλιστα, ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιγράφει τους βασικούς άξονες της πρότασης Σόιμπλεκαι Grexit:

- Επιβολή αυστηρών capital controls

- Μετατροπή των καταθέσεων από ευρώ σε υποτιμημένες δραχμές με εξαίρεση ποσά έως περίπου 3.000 ευρώ

- Ανεξέλεγκτη διόγκωση του δημόσιου χρέους που οφειλόταν σε ευρώ ως ποσοστού επί του ΑΕΠ, καθώς και του κόστους εξυπηρέτησής του σε όρους νέου εθνικού νομίσματος

- Ανεξέλεγκτες επιπτώσεις για το ελληνικό τραπεζικό και κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα

Βοήθεια για συσσίτιά

Μάλιστα ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξηγεί ότι «η δε προσφερόμενη στήριξη είχε τη μορφή, πρώτον, ανθρωπιστικής βοήθειας για τρόφιμα καύσιμα και φάρμακα καθώς η Ελλάδα θα είχε αποκλειστεί από τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές».

Θα είχε, δεύτερον, τη μορφή των ούτως ή άλλως δεδομένων ευρωπαϊκών κονδυλίων ( ΕΣΠΑ κοκ ).

Και, τρίτον, τη μορφή επενδύσεων με την έννοια της εύκολης εξαγοράς του ελληνικού εθνικού πλούτου από ξένα funds ή ελληνικά συμφέροντα που θα διέθεταν ευρώ εκτός Ελλάδος.