A- A+
Οριακή άνοδος των προθεσμιακών επιτοκίων το Δεκέμβριο λόγω ...παζαριού
Οριακή άνοδο σημείωσε το μέσο επιτόκιο προθεσμίας το Δεκέμβριο, διαμορφούμενο λίγο πάνω από το ψυχολογικό όριο του 1% κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μέση απόδοση των νέων προθεσμιακών καταθέσεων διάρκειας έως 12 μηνών που συνάφθηκαν τον τελευταίο μήνα του 2015, ανήλθε σε 1,02% από 1,01% ένα μήνα νωρίτερα.

Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε και το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών, διάρκειας 13 έως 24 μηνών, το οποίο διαμορφώθηκε σε 1,07% από 1,05% το Νοέμβριο.

Το παζάρι

Η άνοδος αυτή είναι αποτέλεσμα των ελαφρώς καλύτερων επιτοκίων που προσέφεραν οι τράπεζες σε όσους το «παζαρεύτηκαν» προκειμένου να κλείσουν τη χρονιά με όσο το δυνατόν καλύτερα νούμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, νοικοκυριά και επιχειρήσεις διατηρούσαν στους λογαριασμούς τους 123,8 δισ. ευρώ στα τέλη του 2015, ποσό αυξημένο κατά 2,48 δισ. ευρώ σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο που καταγράφεται από το Φεβρουάριο του 2013, η οποία οδήγησε τα υπόλοιπα στο υψηλότερο σημείο τους από τον περασμένο Μάιο.

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι περιορίστηκαν οι ρυθμοί μείωσης των υπολοίπων στους λογαριασμούς προθεσμίας, που σε μηνιαία βάση υποχώρησαν κατά μόλις 605 εκατ. ευρώ.