A- A+
Τι ισχύει στις επενδύσεις μετά τις τελευταίες αλλαγές στα capital controls - Όλες οι δυνατότητες
Αρκετές δυνατότητες για επενδύσεις σε εγχώριους και αλλοδαπούς τίτλους έχουν πλέον οι Έλληνες, μετά τις τελευταίες αλλαγές στα capital controls.

Μπορεί ακόμη να μην υπάρχουν «τρύπες» για μεταφορά στο εξωτερικό μέσω επενδυτικών θέσεων, καταθέσεων που βρίσκονται σε ελληνικές τράπεζες, ωστόσο από τον περασμένο μήνα τα μέτρα έχουν χαλαρώσει αισθητά.

Όλες οι αλλαγές

Με τις τελευταίες αποφάσεις δίνεται κυρίως η δυνατότητα αναδιάρθρωσης επενδυτικών χαρτοφυλακίων, κάτι που μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου ήταν αδύνατον!

Επιπλέον, είναι δυνατή η μετατροπή σε καταθέσεις σε λογαριασμό ελληνικής τράπεζας, επενδύσεων του εξωτερικού, με δυνατότητα επανεπένδυσής τους εκτός της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα επιτρέπονται τα ακόλουθα:

• Η αποστολή εμβάσματος στο εξωτερικό έως του ποσού των 500 ευρώ ανά φυσικό/νομικό πρόσωπο ανά ημερολογιακό μήνα

• Η πώληση και η εξαγορά ελληνικών και αλλοδαπών αμοιβαίων κεφαλαίων με πίστωση του προϊόντος τους σε λογαριασμό ελληνικής τράπεζας

• Συναλλαγές στη ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με χρηματικά υπόλοιπα διαθέσιμα στο συνδεδεμένο με το χαρτοφυλάκιο λογαριασμό που τηρείτε στην τράπεζά σας

• Η συμμετοχή σε μερίδια ελληνικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

Εφόσον πρόκειται για Α/Κ που επενδύουν στο εξωτερικό, θα πρέπει τα κεφάλαια που θα επενδυθούν να μην αυξάνουν τη συνολική τοποθέτηση του Α/Κ σε αξιόγραφα εκτός Ελλάδας, σε σχέση με το ύψος τους την 28η Ιουνίου.

• H εξαγορά μεριδίων ελληνικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων, με πίστωση του προϊόντος εξαγοράς σε χρηματικό λογαριασμού που τηρείται σε ελληνική τράπεζα

• Η μεταφορά μεριδίων μεταξύ αμοιβαίων κεφαλαίων.

Επενδύσεις στο εξωτερικό

Από την άλλη πλευρά, η δυνατότητα επένδυσης σε χρηματοπιστωτικά μέσα του εξωτερικού είναι δυνατή με ποσά που πιστώθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό μετά την 28.6.2015 και προέρχονται από:

o Έμβασμα εξωτερικού

o Μεταφορά πίστωσης από το εξωτερικό λόγω πώλησης, εξαγοράς ή εξόφλησης χρηματοπιστωτικών μέσων του εξωτερικού

o Μεταφορά πίστωσης από το εξωτερικό λόγω είσπραξης χρηματικών διανομών χρηματοπιστωτικών μέσων του εξωτερικού.

Τα εμβάσματα στο εξωτερικό

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η δυνατότητα αποστολής εμβάσματος στο εξωτερικό, πέρα του ορίου των 500 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι τα χρήματα προήλθαν από αλλοδαπή τράπεζα μετά την επαναλειτουργία των τραπεζών.

Ο λόγος γίνεται για χρηματικά ποσά που από την 20η Ιουλίου 2015 έχουν μεταφερθεί από την αλλοδαπή με μεταφορά πίστωσης σε λογαριασμούς που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

Τα χρήματα αυτά μπορούν να μεταφέρονται εκ νέου, εν μέρει ή στο σύνολό τους, σε λογαριασμό που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στο εξωτερικό.