A- A+
Βγήκαν τα μετρητά από τα σεντούκια - Στην αγορά χαρτονομίσματα 100, 200, 500 ευρώ
Τα μετρητά που απέσυραν από τις τράπεζες οι πολίτες πριν την επιβολή των capital controls, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους στις καθημερινές συναλλαγές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», στην αγορά έχει αυξηθεί η κυκλοφορία χαρτονομισμάτων των 100, 200 και 500 ευρώ.

Όπως επισημαίνεται σχετικά, το χρήμα που βγαίνει σιγά- σιγά στην επιφάνεια σηματοδοτεί την τάση για σταδιακή αποθησαύριση των νοικοκυριών, που ανασύρουν τα χρήματα από τα σεντούκια για την πληρωμή των πάσης φύσης υποχρεώσεων.

Πωλήσεις λιρών

Παράλληλα, οι συνεχιζόμενες πωλήσεις χρυσών λιρών Αγγλίας το 2015, που ήταν περισσότερες από τις αγορές, αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό την έλλειψη ρευστότητας των μέσων νοικοκυριών για το νέο οικονομικό έτος.

Τα χρήματα που απέσυραν οι Έλληνες από τα τράπεζες πριν από την 28η Ιουνίου 2015 και την επιβολή των capital controls, παραμένουν στα σεντούκια και χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για πληρωμές φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά και για να συντηρήσουν την ιδιωτική κατανάλωση.

Παράλληλα, η ισχύς των περιορισμών στις αναλήψεις από τους λογαριασμούς αποτρέπει κάθε διάθεση από τους πολίτες να επανατοποθετήσουν αυτά τα χρήματα στις τράπεζες, στον βαθμό που θα υπόκεινται στους περιορισμούς των capital controls.

Επίσης, απαγορευτική παραμένει και η τοποθέτηση τους σε ασφαλιστικά επενδυτικά προϊόντα, τα οποία κυριάρχησαν στις επιλογές των πολιτών το πρώτο εξάμηνο του 2015, αλλά μετά την επιβολή των capital controls, γνωρίζουν πραγματική καθίζηση.

Το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά προϊόντα επενδυτικού τύπου τοποθετούνται σε αγορές του εξωτερικού μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων τα καθιστά πλέον εξαγωγή κεφαλαίου, με συνέπεια οι εναλλακτικές επιλογές να είναι περιορισμένες.