A- A+
Εκτός Νόμου Κατσέλη οι οφειλές για ΕΝΦΙΑ και τέλη κυκλοφορίας - Τι ισχύει με ακατάσχετο
Χωρίς το δικαίωμα υπαγωγής στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά των οφειλών ΕΝΦΙΑ και τελών κυκλοφορίας, τέθηκε σε εφαρμογή ο ανανεωμένος Νόμος Κατσέλη.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι φορολογούμενοι μπορούν να προστατεύσουν υπό προϋποθέσεις την κύρια κατοικία τους για οφειλές προς τράπεζες και προς το Δημόσιο.

Ωστόσο, οι οφειλές προς την εφορία που σχετίζονται με κακουργήματα, αλλά και με τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας, δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Τούτο προκύπτει από διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών. Για να μπορέσουν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη ΕΝΦΙΑ και τέλη, θα πρέπει να έχει περάσει ένα δωδεκάμηνο από τη βεβαίωσή τους.

Το ακατάσχετο

Εξάλλου, σε έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που διαβιβάστηκε στη Βουλή, διευκρινίζεται ότι επί κατασχέσεων απαιτήσεων στα χέρια τρίτων, δεν χωρεί κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ.

Στις περιπτώσεις, δε, που υπερβαίνει το ποσό αυτό, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 1/2 του υπερβάλλοντος ποσού των 1.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των 1.500 ευρώ.

Επίσης, στην παράγραφο 2 του άρθρου 31 του Κ.Ε.Δ.Ε. προσδιορίζεται το ακατάσχετο των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό στα 1.250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

Στην περίπτωση που ο μισθός ή η σύνταξη κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό, απαιτείται η γνωστοποίησή του με την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης.