A- A+
Μία ανάσα από το όριο του 1% το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων
Νέα πτώση σημείωσε το Νοέμβριο το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων που σύνηψαν οι τράπεζες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με αυτά, η μέση απόδοση των νέων λογαριασμών προθεσμίας με διάρκεια έως και 1 έτος διαμορφώθηκε στο 1,01% από 1,06% ένα μήνα νωρίτερα.

Η πτώση με τα capital controls

Αντίστοιχα, το μέσο επιτόκιο στις καταθέσεις διάρκειας από 13 έως 24 μήνες, οι οποίες πλέον είναι ελάχιστες, έπεσε στο 1,05%, επίσης με μηνιαία πτώση 5 μονάδων.

Μετά την επιβολή των capital controls οι τράπεζες έχουν πετύχει την ταχεία αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, με «όπλο» το γεγονός ότι οι καταθέτες και να θέλουν δεν μπορούν να «σηκώσουν» τα χρήματά τους.

Για παράδειγμα, στις καταθέσεις διάρκειας έως και 1 έτους, το μέσο επιτόκιο έχει υποχωρήσει από το 1,81% τον περασμένο Ιούνιο σε 1,05%, καταγράφοντας μία πτώση της τάξης 42% μέσα σε λιγότερο από 6 μήνες.

Μικρή διάρκεια

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες νέες προθεσμιακές καταθέσεις συνάπτονται για διάρκεια 1 μήνα και ακολουθούν τα 3μηνα προϊόντα.

Η λογική είναι ότι από τη στιγμή που δεν μπορούν τα χρήματα να αναληφθούν επιλέγεται μία βραχυπρόθεσμη προθεσμιακή, ώστε να αυξηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι τόκοι.

Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες μπορούν να πετύχουν την ταχεία αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου τους, καθώς κάθε μήνα η πλειονότητα των καταθέσεων που λήγουν ανανεώνεται για μικρό διάστημα.

Ως εκ τούτου, κάθε νέα αλλαγή στα επιτόκια περνά σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στο σύνολο σχεδόν των καταθέσεων των πελατών τους.

Διαβάστε επίσης

* Ενεργοποίηση προθεσμιακών που δεν διατίθονταν λόγω capital controls - Οι πρώτες κινήσεις