A- A+
Ξεκίνησε η διαδικασία για τις δηλώσεις του 2016 - Πρώτη προθεσμία υποβολής έως 30/4
Ξεκίνησε η διαδικασία για τις φορολογικές δηλώσεις του 2016 με την έκδοση της πρώτης σχετικής εγκυκλίου από το υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι φέτος η υποβολή των δηλώσεων να ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές Μαρτίου και να ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου.

Θα ακολουθήσει η πληρωμή του φόρου σε τρεις διμηνιαίες δόσεις: τέλος Μάϊου, τέλος Ιουλίου και τέλος Σεπτεμβρίου.

Η εγκύκλιος

Το πρώτο βήμα για την έναρξη υποβολής των δηλώσεων αποτελεί η αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών μισθών και συντάξεων από εργοδότες και ασφαλιστικά Ταμεία, καθώς και των λοιπών αμοιβών από επιχεηρήματική δραστηριότητα, τόκους και μερίσματα.

Αυτό θα πρέπει να γίνει το αργότερο έως και τις 15 Φεβρουαρίου, ώστε λίγες εβδομάδες αργότερα να ξεκινήσει η διαδικασία για την κατάθεση των δηλώσεων.

Τα παραπάνω στοιχεία υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου (TAXISnet) και ανεξάρτητα από την τήρηση απλογραφικών ή διπλογραφικών βιβλίων και από τον τρόπο ενημέρωσής τους (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα).

Αποδεικτικό ηλεκτρονικής υποβολής

Μετά την αποστολή του ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων ως αποδεικτικά υποβολής εμφανίζονται και εκτυπώνονται κατά περίπτωση τα παρακάτω:

1. Το φορολογικό έτος.

2. Ο αριθμός και η ημερομηνία υποβολής δήλωσης TAXISnet.

3. Το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία και ο Α.Φ.Μ. δηλούντος.

4. Το σύνολο των ακαθαρίστων αποδοχών, αμοιβών και εισοδημάτων.

5. Το σύνολο των καθαρών αποδοχών.

6. Το σύνολο των αναλογούντων φόρων, προκειμένου για αποδοχές από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

7. Το σύνολο των παρακρατηθέντων φόρων.

8. Το σύνολο των παρακρατηθέντων ποσών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 (ΦΕΚ Α' 152) προκειμένου για αποδοχές από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

9. Χαρτόσημο και ΟΓΑ Χαρτοσήμου.