A- A+
Χειμερινές εκπτώσεις: Οδηγός επιβίωσης για καταναλωτές - Τι να προσέχουν με τις τιμές
Ξεκινούν κι επισήμως τη Δευτέρα οι χειμερινές εκπτώσεις. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των εμπορικών καταστημάτων ως προς την αναγραφή των τιμών στα προσφερόμενα είδη.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που απέστειλε στα μέλη της η ΕΣΕΕ, οι χειμερινές εκπτώσεις 2016 θα αρχίσουν τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και θα λήξουν τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016.

Αναγραφή τιμών

Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωση.

Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από .... % έως .... %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Τα πρόστιμα

Κατά τη διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους επιχειρηματίες, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους.

Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ανοιχτές Κυριακές

Την πρώτη Κυριακή της εκπτωτικής περιόδου, δηλαδή στις 17 Ιανουαρίου, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν.

Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις θα πραγματοποιηθούν από Δευτέρα 11 Ιουλίου έως Τετάρτη 31 Αυγούστου.

Επιπλέον, θα υπάρξουν ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι:

- Από Τρίτη 3 Μαΐου έως Τετάρτη 10 Μαΐου

- Από Τρίτη 1 Νοεμβρίου έως Πέμπτη 10 Νοεμβρίου

Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων το έτος 2016, επιτρέπεται προαιρετικά τις ακόλουθες Κυριακές:

1. Κυριακή 17 Ιανουαρίου
2. Κυριακή 24 Απριλίου
3. Κυριακή 8 Μαϊου
4. Κυριακή 17 Ιουλίου
5. Κυριακή 6 Νοεμβρίου
6. Κυριακή 11 Δεκεμβρίου
7. Κυριακή 18 Δεκεμβρίου