A- A+
Προθεσμιακές καταθέσεις 1,32 δισ. ευρώ «έσπασαν» το Νοέμβριο – Πού πάνε τα λεφτά
Συνεχίζεται η μείωση των υπολοίπων των προθεσμιακών καταθέσεων, οι οποίες λόγω των capital controls και των χαμηλών τους επιτοκίων δεν είναι πλέον ελκυστικές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, το Νοέμβριο τα υπόλοιπα των λογαριασμών προθεσμίας υποχώρησαν κατά 1,32 δισ ευρώ.

Από τα τέλη Ιουνίου όταν και επιβλήθηκαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, η πτώση ξεπερνά τα 13,6 δισ. ευρώ.

Που πάνε τα λεφτά

Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αυτών έχει κατευθυνθεί σε λογαριασμούς όψεως και ταμιευτηρίου, τα υπόλοιπα των οποίων το ίδιο διάστημα έχουν αυξηθεί κατά 10,3 δισ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 3,3 δισ. ευρώ έχουν αναληφθεί από τους καταθέτες, κυρίως για κάλυψη καταναλωτικών αναγκών, αλλά και για πληρωμή φόρων.

Οι περιορισμοί που ισχύουν ως προς τη δυνατότητα πρόωρης λήξης προθεσμιακών καταθέσεων και τα χαμηλά επιτόκιά τους, έχουν καταστήσει «αντιεμπορικά» αυτά τα προγράμματα.

Οι καταθέτες προτιμούν να έχουν τα χρήματά τους σε ανοιχτούς λογαριασμούς. Οπότε, η πλειονότητα των προθεσμιακών που λήγει δεν ανανεώνεται.

Η μείωση του Νοεμβρίου

Κατά τα άλλα, κατά 470 εκατ. ευρώ μειώθηκαν τα υπόλοιπα των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες το Νοέμβριο μετά το δίμηνο ανοδικό διάλειμμα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκαν στα 114,41 δισ. ευρώ από 14,87 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Η πτώση αυτή προήλθε κυρίως από τις αναλήψεις φυσικών προσώπων, οι καταθέσεις των οποίων μειώθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 350 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, τα υπόλοιπα των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 157 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που συνδέεται και με την αύξηση της χρήσης των καρτών στην εγχώρια αγορά, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.